OK, imamo i mi u Hrvatskoj neke građevine koje se valjda, vječno grade. Mnogima će na pamet vjerojatno prvo pasti maksimirski stadion, no i diljem kugle zemaljske neki objekti nikako ne uspijevaju biti dovršeni, pa ih svejedno milijuni ljudi svake godine hrle vidjeti...

Sagrada Familia, Barcelona, Španjolska

Vjerojatno najpoznatija nedovršena građevina na svijetu zasigurno je ova crkva koju je projektirao slavni Antonio Gaudi. Iako je već prošlo više od 150 godina građenja crkve, ta veličanstvena građevina još uvijek nije dovršena. Planira se da će radovi konačno biti gotovi 2026. godine te će tada zasjati u punom sjaju. No nekako nismo baš sigurni u to, gotovo bismo se okladili kako će za 7 godina rok ponovno biti – produljen.

Katedrala u Sieni, Italija

Nakon Barcelone, i u Sieni nailazimo na isti problem. Nakon što je u Firenci 1430. dovršena glasovita Santa Maria del Fiore, koja je instantno postala ikona talijanske renesanse, katedrala u Sieni koja se počela graditi čak i ranije, ostala je, nažalost, nedovršena. Unatoč toj činjenici, crkva je i dalje sjajan primjerak romaničko-gotičke arhitekture, a s obzirom na to da se unutra nalaze četiri Michelangelove skulpture, bio bi grijeh ne posjetiti katedralu toga toskanskog grada...

Spomenik Ludom konju, Južna Dakota, SAD

Ne toliko daleko od Mount Rushmorea, slavne stijene gdje su uklesani likovi četiriju američkih predsjednika, našao se još jedan lik uklesan u stijeni. Riječ je o slavnom indijanskom poglavici Ludom konju, koji je u povijest ušao porazivši generala Custera u bitci kod Little Big Horna. Lice poglavice dugačko je nešto više od 25 metara, ali nikad nije do kraja dovršeno, no, koliko smo informirani, dovršetak spomenika planira se u nekoliko sljedećih godina. Amerikanci, svaka čast na ideji, srušiti pola planine u spomen na čovjeka koji je samo želio, kao i svi Indijanci, živjeti u skladu s prirodom, kako bi se popularno reklo - "Only in America!"

Hassanov toranj, Rabat, Maroko

Kad je davnih dana sultan Yaqub al-Mansur naredio gradnju Hassanova tornja, to je trebao postati najveći minaret svijeta, koji bi se, sasvim logično, pridružio najvećoj džamiji svijeta. No nakon smrti spomenutog sultana 1199. godine gradnja je stala, a iza njega je ostao minaret visok 140 metara i ideja o tome "kako je sve to trebalo izgledati". Iako se danas najveći minaret na svijetu nalazi u drugom marokanskom gradu, Casablanci, ova nedovršena građevina postala je s vremenom najprepoznatljiviji i zaštitni znak grada Rabata.

Nacionalni spomenik, Edinburgh, Škotska

Za razliku od većine spomenike takve vrste, kojima se građani ponose, ovaj spomenik škotskim vojnicima i mornarima koji su izgubili živote za vrijeme Napoleonskih ratova nije nešto čime se stanovnici glavnog škotskog grada ponose. Dizajniran je po uzoru na atenski Partenon, ali na kraju, zbog nedostatka sredstava, podignuo je tek 12 stupova koji sad "strše" u zraku. No ako ni zbog čega drugoga, spomenik se isplati posjetiti zbog položaja na brdu s kojeg puca pogled na cijeli Edinburgh. Možda nećete uživati u spomeniku, ali u pogledu na grad – hoćete.

Iz Budimpešte za Škotsku: Povratni letovi već od 250 kuna Škotska - 6 Škotska - 7 Škotska - 5 +4 Škotska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju