Napoleonov dom jedno je od kultnih mjesta u New Orleansu. Iako nosi ime po francuskom vojskovođi, osim naziva nema previše veze s Bonaparteom. Priča se kako je kuća trebala poslužiti kao rezidencija Napoleonu u slučaju da vojskovođa odluči posjetiti Louisianu, ali to se nikada nije dogodilo.

Navodno je postojao plan izvornog vlasnika kuće, gradonačelnika New Orleansa Nicholasa Giroda, da Napoleonu pruži utočište, ali dočekala ga je vijest o Bonaparteovoj smrti u egzilu na Svetoj Heleni 1821. godine. I kada je bila u top-formi početkom 19. stoljeća, rezidencija od tri kata izgrađena od cigle i obložena štukaturom bila je jedna od najljepših u gradu, a danas se smatra jednim od najboljih primjera arhitekture pod francuskim utjecajem u SAD-u. 200 godina stara znamenitost New Orleansa savršeno se uklapa u ležerni ugođaj Francuske četvrti.

Tijekom 20. stoljeća kuća je pretvorena u bar – popularno okupljalište umjetnika i pisaca. Mjestu u kojem vrijeme ne teče detalji daju poseban štih. Ondje možete ispijati koktele i slušati Beethovenu Eroicu, simfoniju koju je skladatelj posvetio Bonaparteu jer je bio fasciniran njegovim idejama. No kada se Napoleon okrunio 1804. godine, Beethoven je obrisao posvetu i posvetio djelo svojem umjetničkom pokrovitelju, princu Lobkowitzu.

Odvede li vas put u New Orleans, Napoleonova kuća jedno je od mjesta koje zasigurno vrijedi posjetiti, ako ni zbog čega drugog, onda zbog posebnog ugođaja i sendviča – muffulette sa suhim mesom i sirom s pikantnim umakom. Piće kuće je Pimm's Cup, koktel koji je postao popularan u četrdesetim godinama prošlog stoljeća, a radi se o džinu s limunadom, 7upom i komadićem krastavca. Kultni koktel i danas predivno osvježava tijekom vrućih ljetnih noći u New Orleansu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju