Povijest javnih gradskih parkova seže u prvu polovicu 19. stoljeća. Iako pod kraljevskim pokroviteljstvom, uređenje parka Victoria, ili - kako su ga nazivali - "People's Parka" u londonskom East Endu 1840. godine utabalo je put konceptu modernog urbanog parka, odnosno njegovanih zelenih površina usred urbanog tkiva s funkcijom odmora, rekreacije i zelenih oaza za stanovnike.

Ideja javnih gradskih parkova u 19. se stoljeću iz Velike Britanije proširila europskim, a onda i sjevernoameričkom kontinentom. Prvi javni park u Sjedinjenim Državama najpoznatiji je gradski park na svijetu i jedan od simbola New Yorka, Central Park izgrađen 1859. Ideja o urbanim javnim parkovima brzo je zavladala drugim gradovima, a od njihova nastanka do danas, parkovi često odražavaju društveno, kulturno i gospodarsko stanje gradova.

Idealni su za rekreaciju ili bijeg od svakodnevice i bez napuštanja grada. Često su parkovi nazaobilazna mjesta u posjetu većini velikih gradova, Parizu, Bostonu, Seulu… a nerijetko će se na popisu najljepših gradskih parkova naći i zagrebački Maksimir.

Mi smo napravili izbor najvećih gradskih parkova na svijetu, pa ćemo Maksimir ovaj put preskočiti, a u izboru smo se osim površinom parkova vodili i time da je riječ doista o gradskom parku – dakle njegovanoj zelenoj površini s uređenim sadržajima za rekreaciju, koja se nalazi unutar urbane gradske cjeline.

Central Park, New York City, SAD

Central Park, New York City Central Park, New York City (Foto: Getty Images)

Uređenje Central Parka u New Yorku započelo 1859. godine prema projektu Fredericka Lawa Olmsteda i Calverta Vauxa. Dovršen je 1876. godine, a danas nije samo najpoznatiji i jedan od najvećih gradskih parkova na svijetu, nego je - s više od 40 milijuna posjetitelja godišnje - bez premca i najposjećeniji.

Phoenix Park , Dublin, Irska

Phoenix Park , Dublin Phoenix Park , Dublin (Foto: Getty Images)

Nekada kraljevski lovački park otvoren je za javnost čitavo stoljeće prije nego su gradski parkovi ušli u modu, 1747. godine. Veliko krdo divljih jelena lopatara ostalo je i danas. U parku se nalazi centar za posjetitelje, zoološki vrtovi, viktorijanski cvjetni vrtovi, informacijski centar o bioraznolikosti, kafić Phoenix i nekoliko čajana. Samo kilometar i pol od užurbane ulice O'Connell, građani se mogu rekreirati, trčati, igrati polo ili kriket, a sve to pod budnim okom jelena lopatara.

Park Chapultepec, Mexico City, Meksiko

Park Chapultepec, Mexico City Park Chapultepec, Mexico City (Foto: Getty Images)

Na mjestu nekadašnje ljetne rezidencije astečkih vladara, park Chapultepec popularno je mjesto s nekoliko jezera, šumama, zoološkim vrtom, predsjedničkom rezidencijom i dvorcem Chapultepec, u kojem je danas nacionalni povijesni muzej. Smatra se jednim plućima Mexico Cityja i jedan je od najvećih parkova u Latinskoj Americi, a godišnje ga posjeti i 15 milijuna ljudi.

Metropolitan Park, Santiago de Chile, Čile

Metropolitan Park, Santiago de Chile Metropolitan Park, Santiago de Chile (Foto: Getty Images)

U središtu Santiaga nalazi se jedan od najvećih gradskih parkova na svijetu, s terasastim vrtovima, bazenima, zoološkim vrtom, poznatim kipom Djevice Bezgrešnog Začeća i žičarama s panoramskim pogledom na grad. Park se počeo oblikovati početkom 1900-ih, a u potpunosti je dovršen krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Stanley Park, Vancouver, Kanada

Stanley Park, Vancouver Stanley Park, Vancouver (Foto: Getty Images)

Povezan je sa središtem Vancouvera nizom biciklističkih i pješačkih staza, a sadrži akvarij, vrtove, šumu, plaže i brojne spomenike i skulpture. Dugi nasipani zid izgrađen s ciljem zaštite od poplava danas je najkorišteniji dio parka. Iako ima dugu povijest kao park, Stanley Park ciljano projektiran i građen, nego je jednostavno rezultat supostojanja prirodnog i urbanog.

Kings Park, Perth, Australija

Kings Park, Perth Kings Park, Perth (Foto: Getty Images)

Kings Park jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta na zapadu Australije. Najveća atrakcija parka šetnica je kroz krošnje nazvana Lotterywest Federation Walkway. Kings Park svake godine posjeti oko 5 milijuna ljudi. Dom je stotinama autohtonih biljaka i ptica i omiljeno mjesto za rekreaciju i uživanje na otvorenom. U parku je i spomenik borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu.

Neobični park blizu ruske granice koji svake godine posjeti 25 tisuća ljudi Park skulptura Parikkala - 4 Park skulptura Parikkala - 2 Park skulptura Parikkala - 3 +0 Park skulptura Parikkala - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju