Jeste li čuli za Veija Rönkkönena? Riječ je o osebujnom umjetniku koji je cijeli život proveo u finskoj općini Parikkala u blizini granice s Rusijom.

Tijekom dana radio je u obližnjoj tvornici papira, a sve slobodno vrijeme provodio je učeći o izradi kipova. Kiparenje je zapravo bio njegov način komuniciranja sa svijetom s obzirom na to da je bio vrlo introvertiran pojedinac.

U pedeset godina amaterske kiparske karijere napravio je oko 550 neobičnih kipova od betona te ih postavio na svojem posjedu od otprilike pola hektara, koji danas tvori Park skulptura Parikkala u Koitsanlahtiju.

Nakon njegove smrti 2010. godine park je otvoren za javnost. Ulaz je besplatan, a svake godine privlači otprilike 25 tisuća ljudi koji žele istražiti njegov nevjerojatni šumski svijet.

Iako se među kipovima mogu naći razne životinje i biljke, većinski dio kolekcije čine statue ljudi koje izvode jogu. Sam je umjetnik priznao da su ti kipovi zapravo sjećanja na njegovo nekadašnje tijelo. U impresivnom parku mogu se vidjeti i kipovi osoba različitih kultura, ali i različitih emotivnih stanja – od ushićenja do potpune agonije.

Dio njegovih skulptura možete vidjeti i u našoj fotogaleriji.

“Vještičje” mjesto na kojem se sve pretvara u kamen Špilja majke Shipton - 2 Špilja majke Shipton - 3 Špilja majke Shipton - 4 +0 Špilja majke Shipton - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju