Kontroverzni muzej Mütter definitivno nije za one slabijeg želuca. Viktorijanske prostorije u kojima se čuvaju medicinske zanimljivosti (ili gadosti), poput raznih predmeta i tumora izvađenih iz ljudskih tijela. Ondje je i kostur najvišeg čovjeka u Sjevernoj Americi, crijeva koja se nisu ispraznila godinama, ostaci ljudi koji su umrli jezivom smrću ili sijamskih blizanaca.

Neobični eksponati privlače pozornost zaljubljenika u anomalije ljudskog tijela i eksponate od kojih se diže kosa na glavi.

Da biste posjetili Muzej povijesti medicine trebat ćete potegnuti do Pennsylvanije, točnije do Philadelphije koja je dom tom čudnovatom mjestu koje se nalazi u prostorijama nekadašnjeg medicinskog fakulteta.

Jedan od izložaka koji plijeni najviše pozornosti zasigurno je mozak Alberta Einsteina, jedan od rijetkih predmeta koji nije ondje zbog nedostatka nego izvrsnosti. Komadićima koji na prvi pogled djeluju poput alge ili kore veliki znanstvenik ne bi bio najsretniji jer je želio biti kremiran.

Njegov je pepeo razbacan na rijeci Delaware, ali ne u potpunosti. Patolog koji je dežurao one noći kad je Einstein umro u Princetonu sačuvao je njegov mozak podalje od plamena, kako bi se jednog dana mogao pronaći i fizički dokaz Einsteinove genijalnosti.

Nakon brojnih rasprava, patolog je dobio dopuštenje da zadrži mozak, ali pod uvjetom da ga koristi isključivo za znanstvena istraživanja.

U početku znanstvenici koji su analizirali sivu tvar nisu vidjeli ništa neobično, no s vremenom su uočili intrigantne značajke na područjima koja su uključena u vizualnu, matematičku i prostornu obradu informacija.

46 mikroskopskih slajdova donirala je Mütteru neuropatologinja Lucy Rorke-Adams prije osam godina. Ona ih je dobila od Hardyjevih kolega u sedamdesetima te u želji da se sačuvaju na sigurnom mjestu, proslijedila muzeju.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju