Premda Hong Kong prolazi kroz najtežu recesiju u posljednjih nekoliko godina, njegovo tržište nekretnina i dalje cvate. Naime, ondje je upravo prodan nov stan od 313 četvornih metara za 49 milijuna eura, što je rekordna cijena od 156 tisuća eura po četvornom metru, izvijestili su u srijedu lokalni mediji.

Peterosobni stan smješten u elitnoj četvrti Hong Konga na brežuljku Mid-Levels kupljen je za 459,4 milijuna hongkonških dolara, no to nije rekord kada su posrijedi nekretnine u toj posebnoj administrativoj regiji Kine.

No njegova je cijena po četvornom metru bez presedana i odražava razlike u bogatstvu u bivšoj britanskoj koloniji.

Nakon višemjesečnih prosvjeda tijekom 2019. hongkonško gospodarstvo osjeća punu težinu posljedica pandemije i zatvaranja granica.

BDP ove poluautonomne regije Kine u 2020. smanjio se za rekordnih 6,1 posto, a stopa nezaposlenosti trenutačno iznosi 6,6 posto, što je najviše u posljednjih 16 godina. Hong Kong je bez sumnje grad upečatljivih kontrasta.

S jedne se strane na njegovim ulicama može se zamijetiti koncentracija ekstravagantnih luksuznih automobila, a s druge golem broj starijih ljudi koji skupljaju ostatke kartona da bi ih odnijeli na reciklažu i zaradili sitne novce za puko preživljavanje.

No ovom se prodajom nastoji potvrditi da prebogati Hong Kong ne prolazi kroz krizu. Cijena kvadrata koju je nepoznati kupac platio za  nekretninu smještenu na 21 Borrett Roadu u potpuno novom stanu srušila je raniji rekord iz 2017. godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju