Poznavatelji finih vina spremno će potrošiti velike svote novca kako bi uživali u svojim omiljenim bocama. Ovaj popis najskupljih vina na svijetu pokazuje za kakve se cijene određena vina prodaju na aukciji. Neke od ovih rekordnih cijena vina postignute su na aukcijama u dobrotvorne svrhe, ali svejedno, cijene ostavljaju bez daha.

Koja su to vina, znaju na portalu luxurycolumnist.com

5. Chateau Cheval Blanc 1947

Ovo vino jedno je od samo četiri koji imaju status Premier Grand Cru Classé (A) što je najviša klasifikacija vina Saint-Émilion.

Proizvedeno je samo nekoliko tisuća kutija Chateau Cheval Blanca. Većina njih konzumirana je ubrzo nakon puštanja u prodaju, što ovo bordoško vino čini iznimno rijetkim.

Godine 2010. boca Chateau Cheval Blanca veličine Imperial, jednaka osam boca od 750 ml, prodana je za otprilike 2 milijuna i 200 tisuća kuna na aukciji Christie’s u Ženevi. To je jedina poznata boca u ovom carskom formatu ove berbe.

4. Chateau Mouton-Rothschild 1945

Još jedna „XXL“ boca vina koja je postigla rekordnu cijenu na aukciji je rijedak Chateau Mouton-Rothschild iz 1945. Zbog kasnog mraza te godine, berba je bila najskromnija od 1915. godine.

Ovaj primjerak od 4,5 litara jednak je šest običnih vinskih boca. Ukrašena je slovom V za pobjedu, koje je dizajnirao umjetnik Philippe Jullian, slaveći kraj Drugog svjetskog rata. Cijena? Prava sitnica, oko 2 milijuna i 250 tisuća kuna.

3. The Setting Wines Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2015

Godine 2017., na dobrotvornoj aukcijskoj večeri koju je organizirala The Emeril Lagasse Foundation, rijetka boca cabernet sauvignona The Setting Wines Alexander Valley iz 2015. kupljena je za 2 milijuna i 400 tisuća kuna.

The Setting je zbirka luksuznih vina koje su kreirali prijatelji Noah McMahon, Jeff Cova i Jesse Katz. Jesse je nagrađivani vinar koji je radio s Chateau Petrusom i Screaming Eagleom.

2. Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992

Kultna vinarija Screaming Eagle u dolini Napa u Kaliforniji napravila je svoju prvu berbu 1992. Od tada su postajali sve jači, s ograničenom proizvodnjom od 500 do 850 sanduka svake godine.

Njihovoj berbi cabernet sauvignona iz 1992. vinski kritičar Rober Parker dodijelio je 99 bodova. Od tada, berbe Screaming Eagle 1997. i 2007. postižu savršen rezultat od 100 bodova.

Kao rezultat toga, cijene su vrtoglavo visoke. Jedna boca Screaming Eagle Cabernet Sauvignona 1992. najskuplje je vino ikada prodano iz doline Napa. To je ujedno i najskuplje vino proizvedeno u SAD-u. Godine 2000., prodano je za vrtoglavih 3 milijuna i 800 tisuća kuna.

1. Domaine de la Romanee-Conti Grand Cru 1945

Najskuplje vino na svijetu je boca Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru iz Burgundije. Godine 1945. proizvedeno je samo 600 boca ovog legendarnog vina, što objašnjava visoku cijenu.

Štoviše, ovo je posljednja godina u kojoj je grožđe brano upravo s ovih trsova. Trsovi su potom uklonjeni i na njihovo mjesto posađeni mlađi trsovi.

Procjena aukcije Sotheby’s bila je oko 200 tisuća kuna pa je rekordna prodajna cijena od 4 milijuna kuna bila sasvim neočekivana. Nekoliko minuta kasnije, druga boca istog vina i iste berbe prodana je za tek nešto manji iznos.

Ova rijetka berba vina pripadala su Robertu Drouhinu, koji je i sam bio poznati proizvođač vina. Njegov otac Maurice Drouhin bio je jedini distributer Romanee Conti u Francuskoj i Belgiji od 1928. do 1964. godine. Kad je Francuska bila napadnuta od strane Njemačke 1930-ih, Maurice je izgradio tajni podrumski zid kako bi zaštitio vina. Maurice je bio ključni član francuskog pokreta otpora, kao časnik za vezu generala Douglasa McArthura.

Najmanji vinograd na svijetu: Na terasi uzgaja lozu i prodaje bocu vina po 5 tisuća eura Najmanji vinograd na svijetu - 1 Najmanji vinograd na svijetu - 3 Najmanji vinograd na svijetu - 4 +1 Najmanji vinograd na svijetu - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju