Minijaturni stanovi od tek nekoliko kvadrata postali su svakodnevna pojava u brojnim svjetskim metropolama u kojima su cijene života visoke, a potražnja iznimno velika. I London je jedan od takvih gradova.

No, mali stan ne mora biti sinonim i za zakrčen prostor po kojem se ne možete kretati. Dokazao je to i arhitektonski studio Studiomama koji je odlučio renovirati minijaturnu jednokatnicu u Islingtonu u sjevernom Londonu u udobno mjesto za život.

Arhitekti Nina Tolstrup i Jack Mama preuredili su nekadašnji ured taksija od svega 13 kvadrata inspirirajući se dizajnom kampera i manjih jahti. Iako mnogi vjeruju da je ovo najmanja kuća u Londonu, u njoj se i dalje našlo mjesta za kupaonicu s toaletom, kuhinju s blagovaonicom, spavaću sobu, pa čak i prostor za rad i opuštanje.

Tajna se, dakako, skriva u multifunkcionalnom namještaju od šperploče po mjeri koji se prilagođava potrebama – lako se može premjestiti, povećati, izvući i spremiti. Velik ormar, primjerice, skriva krevet na rasklapanje, koji se diže i spušta po želji.

Blagovaonski stol s klupicom za dvije do četiri osobe može se proširiti i pretvoriti u mjesto za objedovanje šest osoba. Iz ormara možete izvući i stojeći radni stol, kuhinjsku površinu za sjeckanje povrća, ali i klupicu na kojoj možete ispružiti noge nakon dugog radnog dana.


Ovo mjesto djeluje kao ugodno mjesto za život zahvaljujući velikim prozorima koji propuštaju mnogo dnevne svjetlosti, ali i neutralnim bojama namještaja.

Kako to izgleda kada živite u Londonu u kući od 13 kvadrata, pogledajte u videu kanala Never Too Small na YouTubeu.

 

Stambena zgrada toliko velika da mora imati svoj poštanski broj! Edificio Copan - 2 Edificio Copan - 1 Edificio Copan - 4 +1 Edificio Copan - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju