Neke od najimpresivnijih današnjih podzemnih građevina su podzemni istraživački laboratoriji, a jedan od novijih nosi i titulu najdubljeg. Nalazi se ispod planine Jinping u Sichuanu u Kini, izgrađen je na mjestu nekadašnjeg rudnika zlata, a dubok je – malo manje od dva i pol kilometra.

Mnogi osjetljivi projekti sele se u podzemlje jer se tamo eksperimenti mogu izvoditi sa značajno manje kozmičkoga zračenja. Prvi dio kineskog podzemnog laboratorija Jinping dovršen je krajem 2010. godine, a u njemu su se radila neka od značajnijih istraživanja tamne tvari i fizike neutrina.

Godine 2020. započela je, a krajem prošle godine dovršena izgradnja drugog dijela laboratorija - DURF (The Deep Underground and Ultra-low Radiation Background Facility for Frontier Physics Experiments). Može se, između ostalog, pohvaliti ultraniskim tokom kozmičkih zraka, ekstremno niskim zračenjem okoliša i ekstremno niskom koncentracijom radona, što će pospješiti detekciju tamne tvari.

DURF je interdisciplinarni znanstveno-istraživački centar koji će integrirati više poput fizike čestica i nuklearne astrofizike. Trenutačno se u njemu odvija tridesetak projekata, a prostor laboratorija može u budućnosti i proširiti ako se za tim pokaže potreba.

Nekadašnji rudnik zlata nije samo prilično olakšao izgradnju, zapravo ugradnju, laboratorija, nego svojim zahvalnim položajem pojednostavljuje i pristup i rad u njemu. Jer - ovo bi vas moglo razočarati - iako se radi o najdubljoj podzemnoj građevini na svijetu, ona se i dalje nalazi dosta iznad površine mora, a na -2400 metara ulazite - ravno.

Planina Jinping, naime, od svog se podnožja izdiže tek oko kilometar i pol u visinu, a neki njezini predjeli nalaze se na četiri i pol tisuće metara iznad razine mora. A kako to izgleda u stvarnosti, pogledajte u videu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju