Udaljite li se od užurbanog centra Lisabona prema istoku grada, stići ćete do Parka nacija (Parques das Nações), kolokvijalno poznatog i kao Expo. Moderna četvrt sagrađena je za potrebe održavanja svjetske izložbe Expo 98, uz samu obalu Teja.

1998. godine ondje su niknuli paviljoni, koncertna dvorana, željeznička stanica Oriente – i najveći akvarij u Europi. Oceanário de Lisboa s vremenom je postao glavna atrakcija grada, a nekoliko godina zaredom posjetitelji su ga proglašavali najboljim u Europi.

Gotovo 5000 kubnih metara vode okuplja oko 25 tisuća riba, sisavaca i morskih ptica kako bismo mogli pobliže upoznati život mora i oceana. Više različitih vrsta morskih pasa, koji se hrane s deset kilograma ribe dva puta tjedno, neodoljivi puffini, pingvini, kao i razigrana morska vidra što neumorno održava svoje krzno glavne su zvijezde portugalskog Akvarija. Predivno je promatrati vidre kako plivaju leđno, trljaju obraze šapama ili se valjaju u vodi, a veliki bucanj, najveća riba koštunjača na cijelome svijetu, pak izaziva strahopoštovanje. Taj morski div ima više od tri metra i teži više od dvije tone. Tropski dio akvarija vodi posjetitelje na koraljne plaže Sejšela i poziva na šetnju uz zvukove ptica i majmuna.

Glavni spremnik predstavlja pravi spektakl: u njemu se nalazi dovoljno vode da se napune četiri olimpijska bazena, ukupno pet milijuna litara u sedam metara visine koje se protežu između oba kata zgrade. Ondje možete vidjeti stotinu životinjskih vrsta, a uokolo se prostire izložbeni dio podijeljen na Tihi, Atlantski, Indijski i Arktički ocean.

Interaktivna izložba koja spaja sve aspekte biologije mora i podvodnog istraživanja, zanimljivi vođeni obilasci, kao i spavanje tijekom noćnih posjeta s pogledom na morske pse čine lisabonski akvarij jedinstvenim mjestom za zabavu, prilikom koje možete i naučiti puno o plavom planetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju