Poput sinkroniziranih plivača, ali na nebeskom plavetnilu jato čvoraka stvara svakojake oblike. Savršeno usklađeni u letu, djeluju kao jedno veličanstveno tijelo.

U njihovoj koreografiji nema pogreške, sudaranja niti kašnjenja – umrežene, ali bez wi-fija, vješte ptice ponašaju se kao da imaju supermoći. Ne radi se o telepatiji, kako su nekoć smatrali ornitolozi, nego o zakonima fizike. Brzina kojom svaki pojedini čvorak leti utječe na brzinu kojom se kreću njegovi najbliži susjedi, a u konačnici i samo jato.

Što je murmuracija?

Znanstvenici tu pojavu uspoređuju s ponašanjem magneta u optimalnim uvjetima. Osim same brzine, čvorci dirigiraju i promjene smjera. Kako jedan skrene, to čine i drugi krećući se poput valova – svi za jednoga, jedan za sve. Taj fenomen naziva se murmuracija, odnosno rojenje, a ime duguje mrmljanju, onomatopejskom izrazu kojim se želi dočarati žamor koji ptice stvaraju u letu.

Čvorci - 3 Čvorci - 3 (Foto: Shutterstock)

Svakog proljeća i jeseni zaljubljenici u ptice dolaze na jugozapad Danske, gdje se u močvarnom području Nacionalnog parka Wadden Sea čak milijun i pol čvoraka prepušta spontanom nebeskom plesu uz glazbu koju stvaraju krilima. Neki promatrači kažu da jato zvuči poput vodopada koji se obrušava, a za tamne oblike koje pritom stvaraju na nebu, kod lokalaca se udomaćio izraz crno sunce. Niti drevni narodi nisu bili imuni na mistično ponašanje ptica, a objašnjavali su ga kako su znali i najčešće povezivali s ponašanjem bogova.

Kogi - 4 Zanimljivosti Pleme koje je nakon 500 godina izašlo iz izolacije kako bi upozorilo ostatak svijeta na veliku opasnost

Čvorci koji ljeto provode u Finskoj, Švedskoj ili Sibiru s padom temperaura počinju migrirati prema jugu, zaustavljajući se u Danskoj, gdje su im uvjeti za život fantastični. Ondje ostaju mjesec ili dva, prije nego što krenu na jug, prema Belgiji i Engleskoj.

Moćna avijacija

U proljeće ponovno lete na sjever i zastaju u danskom nacionalnom parku. Ondje, osim slanih puževa, ličinki i voća, imaju i zaštitu visoke trske koja ih noću štiti od jastreba i lisica. Kako se bude zajedno sa suncem, čvorci jurnu po hranu u bučnom metežu, da bi se navečer skupili poput oblačića na horizontu pa zatim udružili i sjatili na spavanje. Probude li ih grabežljivci, ptice će se spremno ustati stvarajući prekrasne formacije – odnosno red u kaosu. Tako male ptice u očima predatora odjednom postaju moćna avijacija.

Čvorci - 6 Čvorci - 6 (Foto: Shutterstock)

Nisu svi sretni

No nebeski plesači ne izazivaju uvijek pljesak publike. Gradske vlasti u Rimu muku muče svake zime, kada čvorci na putu prema afričkom jugu ostavljaju izmet na pločnicima i automobilima. Svjetla Vječnog Grada privlače ih svojom toplinom i štite od grabežljivaca. Kako bi stali na kraj ptičjem izmetu, Talijani im puštaju zvukove i plaše laserima kako bi ih otjerali u prirodu. 

Gastronomski rat u Italiji: Cijela država digla se na noge zbog neobičnog dodatka pizzi Na havajsku pizzu stavlja se ananas Pizza Pizza +2 Italija/Ilustracija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju