„Plutaju li otoci?“, pitanje je koje bi možda palo na pamet djetetu koje još ne shvaća koncept otoka. Međutim, ne bi to bilo ludo pitanje, jer diljem svijeta uistinu postoje otoci koji plutaju.

Uglavnom je riječ o masi biljaka, blata i treseti koja pluta po površini vode, a debljinom može varirati od nekoliko centimetara pa sve do nekoliko metara. Za vrijeme velikih oluja i naleta jakog vjetra ovi otoci mogu se otrgnuti od obale i nastaviti plutati po jezeru ovisno o tome kako vjetar puše.

Takvi otoci uočeni su još u davnim vremenima, pa o njima danas imamo zapise iz doba Rimskog carstva kada su plutali rijekom Tiber.

Danas ih najčešće možete pronaći u prirodi na jezerima ili u močvarnim područjima, a ako budete imali sreće da naiđete na jedan od njih, oduševit će vas bogatstvom svoje flore. Postoje i umjetni plutajući otoci koje je podigao čovjek, a i oni s prirodnim ali neobičnim podrijetlom.

Neobičan slučaj dogodio se prije par godina na Floridi, kada je uragan prepolovio već postojeći plutajući otok, pa sada jezerom Mary Jane plutaju dva otoka.

Gdje ih možemo pronaći?

Za početak, uputimo se u Peru, prema granici s Bolivijom. Na jezeru Titicaca nalaze se umjetni otoci na kojima živi narod Uros. Podizanje umjetnih otoka bio je način obrane od drugih plemena koji ih ovako nisu mogli „uloviti“.

Drugi slavni otok jest tzv. Spiralni otok u Meksiku kojeg je stvorio britanski umjetnik Richard Reishee Sowa. Ono što je kod njega zanimljivo jest to da je podignut uz pomoć tisuća recikliranih plastičnih boca, a njegov vlasnik ga poput broda drži vezanim užetom za obalu. Nažalost, originalan otok uništio je uragan.

U Australiji su na nekoliko mjesta podignuti plutajući otoci kao sigurna mjesta za ptice selice koje ovdje pronalaze hranu i dom daleko od urbanog kaosa.

Najbliže nama jedan takav plutajući otočić smjestio se na Visitorskom jezeru u Crnoj Gori.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju