Kazasi koji žive na zapadu Mongolije neki su od najboljih lovaca na svijetu, a posebni su po veličanstvenim surim orlovima s kojima love lisice, zečeve i vukove. Iako nisu etnički Mongoli, lovci već stoljećima žive na mongolskoj strani planina Altaj. Prije dvadeset godina osnovana je zajednica koja je brojila početnih 380 članova, ali od tada njihov je broj varirao.

Kazasi ili Kazahi turkijski su narod iz središnje Azije koji živi pretežito u Kazahstanu, ali i Kini, Uzbekistanu, kao i Mongoliji. Potječu od niza turkijskih i mongolskih plemena i tradicionalno su bili nomadski stočari. Sa svojim su se krdima konja, ovaca, deva, koza i goveda kretali između ljetnih i zimskih pašnjaka, prevaljujući udaljenosti i do 1500 km.

Stanovali su u pokretnim nastambama jurtama, koje su se u nekim područjima upotrebljavale još potkraj 20. st. Velik broj Kazaha ubijen u staljinističkim čistkama ili je umro od posljedica gladi i epidemija, a oko milijun ih se iselilo iz Kazahstana, između ostalog u Kinu, Mongoliju, Afganistan.

Lovci sa surim orlovima tek su dio Kazasa, a vještini koja se prenosi s generacije na generaciju sve se češće uče i djevojčice, a ne samo dječaci. S 13 godina počinju učiti, kada mlade ruke postanu dovoljno snažne da mogu izdržati težinu velike ptice. Da bi se moglo loviti s orlovima potrebno je veliko razumijevanje i poštovanje prirode koje se uči godinama. 

Lovci s orlovima - 3 Lovci s orlovima - 3 (Foto: Shutterstock)

Suri orao naraste do metra s rasponom krila preko 2 m, a može težiti 2,5 do 7 kg. Zahvaljujući velikim i snažnim krilima suri orao leti vrlo visoko, a oštrim i snažnim kljunom te kandžama žrtvu lako raskida na komadiće. Iako je očekivani životni vijek surog orla 30-50 godina, većina dresiranih orlova se pušta nakon 5-6 godina kako bi se održao rast populacije.

Lovci s orlovima love u hladnijem dijelu godine. Nerijetko danima jašu na konju kroz snijeg do planine ili grebena koji pruža dobar pogled na plijen. Kad ga uoče, jahači jurnu prema plijenu kako bi ga istjerali na čistinu, a zatim orao obavlja krvavi posao.

Kada dođe vrijeme da se orao pusti u slobodu kako bi osigurao nove potomke lovci tradicionalno, na proljetno jutro, ostavljaju čitavu ovcu na planini kao oproštajnu dar kako bi ptica imala dovoljno snage za dalje.

U listopadu se održava veliki festival lova na orlove u pokrajini Bayan-Ulgii, a nedaleko od Ulaanbaatara na proljetnom festivalu turisti mogu vidjeti vrsne lovce na orlove u punom sjaju. U Nacionalnom parku Altai Tavan Bogd posjetitelji mogu dogovoriti susret s nekim od lovaca kako bi naučili više od njihovoj vještini.

Stvari na koje se turisti najviše žale u Lijepoj Našoj: "Da sam znao, ne bih došao u Hrvatsku" Hrvatska - 1 Hrvatska - 4 Hrvatska - 3 +1 Hrvatska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju