Manje od dvadeset kilometara južno od grada Luoyanga, u kineskoj provinciji Henan nalazi se nevjerojatni kompleks pećinskih hramova Longmen koje imaju više imena, poput Špilja zmajevih vrata ili Šume drevnih stela.

Bilo je potrebno 400 godina da kompleks duž gotovo dva kilometra litica poprimi konture kakve vidimo i danas, na obali rijeke Yi, u istočnom dijelu središnje Kine. Izgradnja 2300 vapnenačkih špilja s otprilike 110 tisuća vješto izrezbarenih kamenih skulptura, 2500 stela s natpisima i 60-ak pagoda započela je tijekom dinastije Sjeverni Wei, koja je vladala u 4. i 5. stoljeću.

Najveći kip je viši od 20 metara, a najmanji broji tek 2,5 centimetara. Gotovo da nigdje nema prazne površine zida! Niz likova s izduženim, vitkim tijelima, uskim očima i visoko podignutim obrva vjerojatno je trebao poslužiti kao znak vjere. Naime, smatra se kako je upravo Loyang kolijevka budizma u Kini. Navodno je ondje živjela velika budistička zajednica s nizom pravila, koja su se s vremenom počela širiti u ostatku zemlje. U kasnijoj fazi izgradnje tog fascinantnog kompleksa Bodhisattve nose nakit s draguljima, krune i ogrlice koje su naručili bogataši. U špilji Yaofangdong pronađeno je i 140 uputa za liječenje raznih bolesti i tegoba.

Longmen Longmen (Foto: Shutterstock)

Špilje, kipovi i natpisi su bez obzira na silne godine koje su prošle odlično očuvani, a lijepo se uklapaju u krajolik koji okružuje kompleks. I UNESCO je prepoznao špilje Longmen te ih upisao u svjetsku baštinu kao izvanrednu manifestaciju umjetničke forme.

Nijmegen: Europski grad za koji gotovo nitko nije čuo, ali od njega možemo puno naučiti Nijmegen - 2 Nijmegen - 1 Nijmegen - 3 +0 Nijmegen

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju