U trendu Pirjane tikvice Uz meso i ribu Najfinije pirjane tikvice: Recept za sjajan prilog gotov za 10 do 15 minuta Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka? Suhomesnati proizvodi Skraćuju život Stručnjak za dugovječnost otkrio: Nemojte jesti ovih 5 "otrovnih" vrsta hrane

Sasvim nam je normalno da su pasta za zube i majoneza u tubi, zar ne? Praktično je, higijenski i lako za dozirati. Shvatili su to i Skandinavci (naravno) pa nastavili pakirati u tube i ostalu hranu. Ovako pakirana hrana nije rijetkost u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Njemačkoj i drugim zemljama, no nekako se najviše asocira sa Švedskom pa ćemo se i mi referirati na nju kao primjer.

Ulaskom u Švedsku, dolazite u zemlju u kojoj se izbor hrane u tubi naglo povećava. U trgovinama možete lako pronaći cijele police ispunjene hranom u tubi, pri čemu su naročito popularni razni sirevi s dodatnim okusima (jastog, slanina, gljive, šunka, kebab, kruška… i ne šalimo se za krušku).

Osim sireva, tu su i kavijar od ikre bakalara, razni nadjevi, rajčica, mješavine povrća za vegatarijance, krema od srdele, pa čak i žvakaća guma u tubi!

Ikona hrane u tubi je slavni kavijar Kalles kojeg ste možda već i probali ili barem kupili/dobili kao suvenir sa sjevera.

Za tu vrstu hrane trebat će vam kruh ili kakvi krekeri na koje ih možete namazati, a u Skandinaviji je jedna od najpopularnijih „podloga“ tzv. Knäckebröd, tradicionalni švedski kruh. Šnita Knäckebröda, kuhana jaja narezana na ploške, kavijar iz tube, malo salate, začina i voila – imate savršen doručak.

Karla Marie B. Paredes sa Sveučilišta u Lundu posvetila je cijeli diplomski rad „Retro cool švedskom izumu“ – hrani u tubi. U njemu tvrdi kako je vjerojatni razlog tolikoj popularnosti hrane u tubi u Švedskoj jednostavno njena praktičnost i funkcionalnost.

Proizvod je jednostavnije nanijeti i dozirati, a kako bi ju „iscijedili“ kako spada postoje čak i posebni proizvodi za stiskanje tube do samog kraja. Osim toga, zrak ne ulazi u tubu kao što ulazi primjerice u limenke.

Rezultat je to tehnološkog napretka i inovacija u industriji proizvodnje i pakiranja hrane. Rapidno se razvila u SAD-u nakon Drugog svjetskog rata, a u kombinaciji sa skandinavskom kulturom dala je ove praktične rezultate koji su se kupcima svidjeli. Hranu u tubi lako je skladištiti, očuvati i nakon otvaranja a troškovi materijala i ambalaže bili su niski.

Neki tvrde kako je koncept pakiranja hrane u tube povezan i s „hajkerskim lifestyleom“ – Skandinavci vole boraviti u prirodi, bilo da je riječ o hodanju, bicikliranju ili planinarenju, a hrana u tubi praktična je za ponijeti sa sobom u ruksaku.

Ideja o hladnoj hrani „zgnječenoj“ u tubu nekima nije baš primamljiva, dok je drugima ukusna i praktična. Pokušavamo zamisliti sarmu u tubi, ili barem istarski sir s okusom pršuta… A vi?