Jeste li se ikad zapitali koje je najstarije stablo na svijetu? Gdje se nalazi? Kako izgleda i može li ga se uopće vidjeti? Odgovor na to pitanje potražili smo na portalu howstuffworks.com, a ovo su odgovori...

Još od 2018. godine veličanstveno kvrgavi čekinjasti bor u Kaliforniji nosio je tu laskavu titulu, a onda je, čini se, ona prešla na stablo otkriveno na vrhu jedne švedske planine. No tu nije kraj, jer u borbu se uključilo i stablo iz jedne čileanske šume.

Uz takvu konkurenciju odabrati najstarije stablo na svijetu mnogo je kompliciranije nego što se čini. A nas samo zanima - koje je drvo najstarije na svijetu?

Sadašnji rekorder

Kako biste vidjeli najstarije stablo na svijetu ili jednog od favorita za najstarije stablo na svijetu, morate otputovati na vrh planine u Švedskoj, gdje jedna smreka živi gotovo 10 tisuća godina. Drvo smreke, koje se ukorijenilo na kraju posljednjeg ledenog doba na svijetu oko 7542. godine prije nove ere, otkrili su znanstvenici istražujući vrste drveća na planini Fulufjället (skraćeno Fulu) u pokrajini Dalarna 2004. godine. Njezina je starost potvrđena četiri godine kasnije, nakon detaljne analize.

Metuzalem Metuzalem (Foto: Shutterstock)

Vrsta stabla - i njegova starost - bili su iznenađenje za Leifa Kullmanna, profesora fizičke geografije na švedskom Sveučilištu Umeaa. Kullmann je poveo tim istraživača na mjesto u blizini vrha planine Fulu, gdje su pronašli skupinu smreka starih više od 8000 godina, a među njima i dokaze da je jedno stablo postojalo 9550 godina. Kullman je drvo nazvao Old Tjikko, u čast svog pokojnog psa.

Međutim, otkriće planinske smreke nije bez kontroverzi. Izuzetna starost stabla pripisuje se njegovu korijenskom sustavu, koji je živ već najmanje četiri generacije; vidljivi dio stabla — deblo, grane, češeri i iglice — živi "samo" oko 600 godina. Kada deblo odumre, klonirana stabljika pušta korijenje da ga zamijeni. Sposobnost zamjene novog debla iz korijenskog sustava stabla bila je ključna za njegov dugotrajni opstanak, kažu istraživači.

Postavlja se pitanje je li stablo koje se mijenja na takav način - zapravo isto stablo?

Prijašnji rekorder

Prije nego što su Egipćani uopće počeli graditi slavne piramide u Gizi, u Bijelim planinama istočne Kalifornije postojalo je sićušno stablo koje je pustilo korijenje. To stablo, čekinjasti bor nazvan Metuzalem, još uvijek raste u kalifornijskom Velikom bazenu i nekoć se vjerovalo da je najstarije stablo na svijetu. Podaci o prstenovima iz uzorka jezgre njegova debla procjenjuju njegovu starost na 4853 godine.

Metuzalem Metuzalem (Foto: Shutterstock)

No 2022. otkriven je patagonijski čempres u Čileu, poznat kao Gran Abuelo (pradjed) ili Alerce Milenario, za koji se smatra da je novi kandidat za najstarije stablo na svijetu. To posebno stablo, pronađeno kako raste u klancu u čileanskom nacionalnom parku Alerce Costero, procjenjuje se na 5484 godine, što ga čini više od 600 godina starijim od Metuzalema.

Čileanski znanstvenik Jonathan Barichivich, koji je pronašao i proučavao stablo, otkrića je predstavljao na konferencijama. No budući da je Barichivich procijenio starost stabla na temelju djelomičnog uzorka jezgre, postoje neke kontroverze o točnosti procjene.

Bez obzira na njihovu starost, najstarija stabla na svijetu vitalna su — ne samo za zdravlje okoliša već i kao mjera klimatskih promjena. Proučavajući uzorke jezgre drveća, znanstvenici mogu vidjeti utjecaj promjena okoliša na drveće i njihovu okolinu.

U svakom slučaju, koje god da je najstarije, ovim djedicama želimo da dožive barem još toliko godina.

Nestvarna bambusova šuma čije vijugave staze kriju brojna iznenađenja Šuma bambusa, Južna Koreja - 1 Šuma bambusa, Južna Koreja - 5 Šuma bambusa, Južna Koreja - 3 +1 Šuma bambusa, Južna Koreja - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju