Temperature u najsjevernijem kineskom gradu pale su na -53 °C, što je najhladnija temperatura ikada zabilježena, kažu meteorolozi. Smješten u sjeveroistočnoj pokrajini Heilongjiang, u susjedstvu ruskog Sibira, grad Mohe nadaleko je poznat kao "sjeverni pol Kine" i jedno je od rijetkih mjesta u zemlji koja imaju subarktičku klimu.

Temperatura koja je ondje izmjerena 22. siječnja u sedam sati ujutro prvog dana lunarne nove godine iznosila je rekordna 53 stupnja ispod nule. Posljednji je put bilo tako približno hladno 1969. godine.

U ruskom Jakutsku, koji je poznat po tome što je najhladniji grad na svijetu, temperature su pale na -62,7 °C, što je najhladnije u više od dva desetljeća.

No i zime u Moheu nemilosrdno su hladne i duge; počinju početkom listopada, a često traju do svibnja. Kada je jako hladno, u Moheu se znala pojaviti i ledena magla - fenomen koji se javlja samo u ekstremno hladnim klimama kada kapljice vode u zraku ostaju u tekućem obliku. Osim toga, ondje zna biti toliko hladno da se zaledi i vruća voda koja se baca u zrak.

Hoće li ledene magle biti u Moheu i ove zime, tek ćemo vidjeti. Iako biste mogli pomisliti da nitko ne dolazi u ledeni grad na kineskom sjeveru, turisti mu hrle kako bi vidjeli ledene atrakcije. Primjerice, 2011. više od 10.000 turista došlo je u Mohe promatrati polarnu svjetlost. Autocesta koja povezuje udaljeni grad s glavnim gradom Pekingom otvorena je u prosincu 2019. uz veliku pompu, što je itekako olakšalo dolaske i odlaske turistima, ali i domaćem stanovništvu. 

No i okolica Mohea krije zanimljivosti. Ime pokrajine Heilongjiang, izvedeno iz kineskog imena za rijeku AmurHeilong Jiang, u prijevodu znači 'rijeka crnog zmaja'. Glavni je grad pokrajine Harbin, poznat po spektakularnom festivalu snijega i leda. Grad na sjeveroistoku Kine zbog oštre klime svake je godine domaćin umjetnicima koji se natječu u izradi bajkovitih skulptura – od sfingi i piramida, preko impozantnih konja, do svakojakih građevina poput dvoraca i zidina. Zbog svega toga neki ga nazivaju i smrznutim Disneylandom.

Kada su nastali semafori i zašto baš crvena, žuta i zelena? Šangaj Beč Replika prvih njemačkih semafora u Berlinu +2 Semafor u Kopenhagenu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju