Fotografija je jedan od najboljih izuma današnjice. Rijetko koji je izum promijenio svijet, kao što je to učinila fotografija. Ona je posebna po tome što može zauvijek sačuvati trenutak vremena i u bilo kojem trenutku oživjeti uspomene i sjećanja na lijepe trenutke koje smo proživjeli.

U današnje vrijeme je nezamislivo otići na putovanje, a da ne uhvatimo nekoliko fotografija prekrasnih prizora mjesta koje smo posjetili. Međutim, biste li se iznenadili kad bi vam rekli da postoje mjesta i objekti na ovome svijetu koja je zabranjeno fotografirati i objaviti na društvenim mrežama?

U nastavku pročitajte koja sve poznata turistička mjesta ne može fotografirati i objaviti na društvenim mrežama.

1. St. Gallen knjižnica u Švicarskoj

Ukoliko vas put odvede u Švicarsku, ovo je mjesto koje morate posjetiti. U švicarskom gradu St. Gallenu nalazi se vjerski kompleks Fürstabtei Sankt Gallen, u sklopu kojega se smjestila jedna od najstarijih i najbolje sačuvanih knjižnica na svijetu. U knjižnici se, između ostaloga, čuvaju vrijedni rukopisi i najstariji arhitektonski crtež na svijetu.

Ako posjetite ovu knjižnicu, njezine ljepote će vas očarati i brzo ćete izvaditi mobitele iz džepova kako bi mogli zauvijek sačuvati trenutak koji ste ondje doživjeli. Međutim, stražari će se pobrinuti da ne uspijete u svome naumu. Osim što će zabraniti korištenje kamera, stražari će vas obavijestiti da se morate preobuti u mekanu obuću kako ne bi oštetili pod knjižnice.

2. Unutrašnjost Taj Mahala

Ovo je uistinu posebna građevina pa ne čudi što se našla na popisu svjetskih čuda i da ju je UNESCO uvrstio u zaštićenu svjetsku baštinu. Ljepota i posebnost ove građevine, sigurno će vas natjerati da posegnete za mobitelima i uhvatite nekoliko dobrih fotki.

Taj Mahal je poznat kao „grobnica vječne ljubavi koju je stvaralo 20 tisuća ljudi“. Upravo zbog toga što je grobnica, unutrašnjost ove prekrasne građevine nije dopušteno fotografirati. Oni koju su posjetili Taj Mahal znaju da na svakom koraku mogu pronaći upozorenja da je fotografiranje zabranjeno. S obzirom na ljepote koje ćete ondje vidjeti, možda je i bolje zaboraviti na mobitele i uživati u prizorima.

3. Sikstinska kapela

Kada posjetite Vatikan i Vatikanske muzeje, ovo je sveta atrakcija koju ne smijete zaobići. U izvornom značenju, Sikstinska kapela je bila izvorna papinska kućna kapela u sklopu Vatikanske palače u Rimu. Ovo je mjesto duhovnosti i najviše svjetske umjetnosti koja piše bezbroj priča. Potpuno je prekrivena umjetničkim djelima, a najpoznatije su nevjerojatne Micheangelove freske.

Međutim, sve ovo ljepote ćete morati dobro zapamtiti jer unutrašnjost Sikstinske kapele ne smijete fotografirati. Prvo iz poštovanja prema duhovnom mjestu, a drugo radi očuvanja najviše svjetske umjetnosti.

4. Crvena četvrt u Amsterdamu

Grad slobode. Amsterdam je uistinu jedan od najposebnijih gradova u Europi. Ako odlučite posjetiti glavni grad Nizozemske, sigurno ćete se odlično zabaviti. Oude Zijde, četvrt muzeja, krstarenje kanalima, vožnja biciklima, muzej Van Gogha, kuća Anne Frank, atrakcije su koje ćete sigurno posjetiti i koje će vas oduševiti.

Osim njih, sigurno ćete posjetiti i novi dio grada, Crvenu četvrt, ili „Red light district“. Ovo je najpoznatiji dio grada, pun coffee shopova, restorana i bordela u kojima seksualne radnice, iza staklenih vrata, obavljaju svoj posao. Upravo zbog toga je strogo zabranjeno fotografiranje, a ako pokušate slikati prostitutke, mogla bi vas privesti policija (koja na konjima kontrolira sve što se događa u uskim amsterdamskim ulicama).

5. Eiffelov toranj

Sigurno ćete misliti da se šalimo, ali morat ćemo vas razočarati. Eiffelov toranj je jedan od najčešćih predmeta na fotografijama. Željezni toranj je najviša građevina u Parizu i jedan je od najprepoznatljivijih svjetskih simbola. Simbol je grada, ljubavi, mode, dobre hrane i svega onoga što Francuska znači.

Iako preko dana neće biti problem fotografirati Eiffelov toranj, preko noći to ne biste smjeli učiniti. Užarena noćna svjetla Eiffelovog tornja, odnosno light show koji možemo ondje vidjeti preko noći, pripadaju umjetničkom djelu koje ima svoja autorska prava.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju