Svi ste čuli za sedam svjetskih čuda, ali jeste li znali da je 2007. godine u Lisabonu izabrano novih 7 svjetskih čuda? Oni su redom Kineski zid, Koloseum, Petra, Chichen Itza, Machu Picchu, Taj Mahal i Kip Krista Iskupitelja, dok je velika piramida u Gizi dobila počasni status. O nekima od njih znate dosta, o nekima baš i ne, a svaki od njih predstavit ćemo kroz neke manje poznate činjenice. Ovaj tjedan na redu je indijsko čudo – Taj Mahal!

Cijena – prava sitnica

Izgradnja Taj Mahala potrajala je 22 godine, a stajala je 32 milijuna indijskih rupija. Ako prebacimo u dolare, iznos je navodno prešao vrtoglavih – milijardu!

Taj Mahal - 3 Taj Mahal - 3 (Foto: Getty Images)

Dragulji u građevini

Ukupno je ugrađeno 28 različitog vrsta dragog i poludragog kamenja prilikom izgradnje. Neki dragulji dopremljeni su iz Kine, drugi iz Tibeta... Dio njih pokrali su britanski vojnici u sukobu 1857. godine.

Osjetljivi mramor

Kako bi se sačuvala bijelu boju mramora, blizu Taj Mahala mogu prići samo električni automobili. Također, nekoliko stotina kilometara u krugu građevine posebno se pazi na okoliš jer je primijećeno da mramor ako se ne pazi na zagađenost zraka – mijenja boju u žutu.

Crni Taj Mahal

Legenda kaže da je šah Jahan odmah nasuprot toga planirao sagraditi još jedan Taj Mahal, ali od crnog mramora, no rat u koji je ušao sa sinovima omeo ga je u tim planovima.

Spomenik ljubavi

Šah je imao mnogo žena, što u to vrijeme nije bila neuobičajeno. Ipak, nikog nije volio kao svoju treću ženu Mumtaz Mahal, koja je prije smrti rodila 13 djece. Pri rađanju 14. djeteta umrla je od komplikacija, a Jahan je za ljubav svog života odlučio podići mauzolej, koji je danas jedan od simbola Indije.

Taj Mahal - 4 Taj Mahal - 4 (Foto: Getty Images)

Tko je to sve sagradio

Na izgradnji je radilo više od 20 tisuća ljudi iz cijele Azije, a materijal je donosilo više od tisuću slonova. Konačno, nakon dvadesetak godina Taj Mahal je dovršen.

Savršena simetrija

Građevina je potpuno simetrična, a njezinu simetriju narušava jedino – šahov grob. Naime, njegova voljena supruga pokopana je ravno u sredini, a on do nje, čime je narušio – perfekciju.

Replika

Jedan bogataš u Bangladešu napravio je repliku Taj Mahala u svojoj zemlji i platio je 56 milijuna eura. Učinio je to kako bi i njegovi siromašni sunarodnjaci mogli vidjeti uživo barem vjernu repliku, jer 99 posto njih teško da će ikada imati priliku posjetiti originalnu građevinu.

Neobičan slučaj Ivane Validžić: Na poslu je pustili da ode na 3 mjeseca i proputuje Latinsku Ameriku! Ivana Validžić - 40 Ivana Validžić - 39 Ivana Validžić - 38 +36 Ivana Validžić - 37

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju