Sve donedavno, nizozemska prijestolnica bila je svojevrsno "djelo u nastajanju". Njeni muzeji svjetske klase, kao što su Rijksmuseum, Stedelijk muzej suvremene umjetnosti i Van Gogh muzej doslovno su vapili za renoviranjem, a kako se ono sve više zahuktavalo, tako je fokus s umjetnosti pao na drugu, hedonističku stranu Amsterdama.

Iako su klubovi, barovi i općenito noćni život, uključujući i Crvenu četvrt, življi nego ikada prije, sada, kada su skinuti ružni "flasteri" s lica ovog predivnog grada, Amsterdam ponovno postaje kulturna i zabavna prijestolnica Europe. Bilo da ste u potrazi za najboljim restoranima, opuštanju u jednom od mnogobrojnih kafića, lutanju ulicama u potrazi za kupovinom ili za izležavanje u jednom od svjetskih hotela, u sljedećim redovima pronaći ćete upravo to što tražite.

U usporedbi s Londonom i Parizom, Amsterdam je bio kao manji brat koji nikako nije htio odrasti. Svojevrsna igraonica za sve koji su tražili malo dobre zabave. Što se tiče onog što treba učiniti kada ste u Amsterdamu, gledajući iz svih kutova, grad uspijeva biti sve ono što svakom putniku treba: oaza za uživanje, opuštanje i odmor.

No 'ajmo redom: Crvena četvrt. Unatoč velikom trudu gradskih vlasti da ju maknu iz središta grada te sve praznijim izlozima, popularna Crvena četvrt i dalje je mjesto u kojem ćete pronaći razno razne seks igrice, iživljavanja i prostituciju na svakom koraku. Istina, Crvena četvrt poprilično je zaslužna za turistički boom ovog grada, ali ipak valja imati na umu da se sve odvija doslovno pred očima prolaznika, koji mogu vidjeti kako izgleda seks u dvoje, troje ili čak više sudionika, S&M iživljavanja i slično. Unatoč svemu tome, čim padne mrak, Crvenu četvrt preplavljuje masa znatiželjnika u potrazi za kratkom zabavom. Fotografiranje je strogo zabranjeno tijekom noći.

Muzejska četvrt, zahvaljujući ponovnom otvorenju slavnih muzeja s početka priče, stavila je Amsterdam ponovno na umjetničku kartu svijeta. Museumplein (trg muzeja) u stvari nije standardni trg, ali može se pohvaliti mnoštvom zelenila, fontanom i s nekoliko zanimljivih kafića. Zaljubljenici u umjetnost ovdje će pronaći svoj raj na zemlji, a oni malo manje zainteresirani za slavne slike i njihove stvaraoce, moći će uživati u pogledu na prekrasne zgrade, mnoštvo ljudi i nezaobilazni znak Iamsterdam. Muzejska četvrt svojevrsni je svjedok bogate povijesti grada koja "mapira" posljednjih 800 godina.



Unatoč mnogim radovima diljem grada, Amsterdam i dalje uspijeva dobro izgledati na razglednicama, prvenstveno zahvaljujući 400 godina starim kanalima koji su presijecani mnoštvom šarmantnih mostova. Prvotno je gradom prolazio samo jedan kanal, Singel. Drugi, kao što su Herengracht, Keizergrach i Prinsengracht, nastali su tijekom zlatnog doba grada i njegove obnove. Spajajući kanali i ulice, nekada domovi radnicima i umjetnicima, danas su prepuni kafića i trgovina, a sve kako bi zadovoljili potrebe turista za jeftinim suvenirima.

> U Amsterdamu se nije problem provesti dobro, ali kako proći jeftino?

Ako pratite kanal Singel, on će vas dovest do popularne tržnice cvijećem, na kojoj u svako doba godine možete kupiti neke od najljepših primjeraka tulipana i drugog lukovičastog bilja, ali i mnoštvo drugih suvenira, kao što su popularne klompe. Sama tržnica nalazi se na brodovima koji su stalno smješteni uz obalu kanala, a ulica koja prolazi kraj tržnice, dom je dućanima u kojima možete pronaći neke od najboljih nizozemskih sireva.



Manje izloženi dio grada, svojevrsno predgrađe Oost, posljednjih godina doživljava pravu gastronomsku renesansu. Ovdje ćete danas pronaći neke od najboljih svjetskih restorana i moći uživati u nekim od najboljih kuhinja iz svih dijelova svijeta. No, ne zaboravlja se ni na tradiciju te mnoštvo restorana poslužuje tradicionalna jela prilagođena modernom načinu života. Nikako nemojte propustiti probati sirovu haringu, iako je najbolje vrijeme za to između svibnja i srpnja, ovako pripremljena haringa neodoljiva je tijekom cijele godine. Diljem grada naići ćete na mnoštvo štandova s kojih će vas mamiti neodoljivi mirisi ribljih jela i pokoji štand s prefinim kobasicama.

Kako do Amsterdama?

Amsterdam je s Hrvatskom povezan na nekoliko načina. Prvi je avionom iz Zagreba, gdje se cijene leta u siječnju kreću već od 1000 kuna po osobi za povratni let. Drugi način nekom je od turističkih agencija koje svakog mjeseca organiziraju putovanje autobusom do Amsterdama. Imajte samo na umu da će vam vožnja trajati 20-tak sati. Ako vas više privlači avion, a ovaj iz Zagreba vam je preskup, svakako potražite ponudu low budget letova iz Budimpešte, gdje se povratne karte znaju naći i već po 700 kuna.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju