Sigurno ste nekad, gurajući se među mnoštvom u Louvreu, Pradu, Ermitažu ili nekom drugom muzeju, pomislili kako bi bilo lijepo razgledati sve te slike i skulpture bez guranja s ostalima. E, pa, odnedavno to možete učiniti u Vatikanu, te satima u miru i bez gužve razgledavati slavnu Sikstinsku kapelu. Naravno, ovo baš i nije za obične smrtnike jer je cijena u najmanju ruku – paprena.

Oko 30 tisuća ljudi svaki dan u Vatikanu stoji sa samo jednim ciljem – ući u vatikanske muzeje, koji, između ostalog, čuvaju slavnu kapelu čije je svodove oslikao Michelangelo. Prosječni posjetitelj platit će ulaznicu dvadesetak eura, a želi li preskočiti čekanje, na tu će cifru dodati još nekoliko eura, što se svakako isplati. Ipak, i kad uđe unutra, čeka ga doslovno jeziva gužva, a u jednom trenutku stići će do Sikstine te s dvije tisuće ostalih duša istodobno gledati zadivljeno u strop.

Vatikan Vatikan (Foto: Getty Images)

No, kako kažu vijesti iz Vatikana, to nije jedini način za posjet, već je moguće uzeti i privatne ture. Tako u Sikstinu možete ušetati sami (ili u pratnji obitelji i prijatelja), diviti se Posljednjem sudu u miru i tišini te imati vodiča koji je ujedno i povjesničar umjetnosti. Da, i to je moguće, ali luksuz uvijek košta. Takvo vođenje stoji 5588 dolara po glavi, pa Sikstinu na ovaj način vjerojatno posjećuju samo Messi, Ronaldo, Lady Gaga i ostali kojima ta cifra ne zadaje glavobolju.

„Tura za bogate“ počinje u 6 ujutro, s dolaskom vatikanskog čuvara ključeva. Njegova je dužnost otključavanje 300 vrata u muzeju s antiknim ključevima, tako da, dok on otvara vrata, vi ga slijedite i prolazite jednu kroz jednu znamenitost... Rafaelova soba, soba bezgrešnog začeća, soba mapa, samo su neke koje stoje na vašem putu.

Sikstinska kapela Sikstinska kapela (Foto: Getty Images)

Na kraju dolazite u mrak sikstinske kapele, a čuvar ključeva uskoro pali svjetlo te se ona prikazuje pred vama u punom sjaju, bez guranja s ostalim smrtnicima. Vjerojatno nitko od nas neće doznati taj osjećaj, ali svejedno valja sanjariti.

Sikstinska kapela dovršena je 1512., a uz Michelangela obol su dali i drugi veliki renesansni umjetnici poput Perugina i Botticellija. Očuvanje svih tih freski nije lagan posao, stoga se doslovno iz sekunde u sekundu pazi na vlažnost, temperaturu i ostale stvari. U svakom slučaju, ako ste puni kao brod, znate nekoga takvog ili vas zanimaju i ostale ponude toga tipa, posjetite stranicu tvrtke True Luxury, koja organizira takva iskustva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju