Švicarska je poznata po svojim planinama i idiličnim planinskim gradovima i selima. U njoj se nalazi i 12 prekrasnih mjesta koja su dospjela na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Primjerice, Stari grad Bern, Kneževska opatija St. Gallen, dvorci Bellinzona, vinogradi Lavauxa, Arena Sardona…

Zvuči dobro, ali i pomalo nerealno da ih možemo sve vidjeti u jednom mahu. Pa ipak, možemo! Zahvaljujući dobroj povezanosti i cesti koja ih spaja, prolazeći kroz njemačke, talijanske i francuske govorne regije, možemo doživjeti sve UNESCO-ve destinacije.

Cesta zvana Grand Tour duga je čak 1643 kilometra a vodi vas kroz 45 turističkih atrakcija, 22 jezera, pet alpskih prolaza i tri govorna područja. I bez brige, nećete se izgubiti. Samo pratite oznake za tzv. Grand Tour. A ako ste vozač električnog automobila, znajte da vas putem čeka više od 300 stanica za punjenje.

Možete početi od Kneževske opatije St. Gallen. To je vjerski kompleks i jedna od najstarijih i najbogatijih zadužbenih knjižnica u Europi. Slijede samostan Sv. Ivana i dvorci Bellinzona, sustav fortifikacija u idiličnoj regiji Ticino. Pratite cestu dalje na jug i stići ćete do planine San Giorgio gdje se nalazi i zanimljiv Muzej fosila.

Ovdje možete prijeći granicu i proći dio Italije kako biste opet ušli u Švicarsku gdje vas čeka Jungfrau-Aletsch, zaštićeno planinsko područje ali i najveće ledenjačko područje u Europi. Dalje prema zapadnoj strani čekaju vas gradovi i sela na jezeru Geneva, od kojih se posebno ističe Corseaux zbog svoje iznimne arhitekture (pogledajte tzv. vilu Le Lac).

Slijede vinogradi Lavauxa koje možete razgledati i turističkim busom ili vlakom, fotogenično selo Lacustre, park Latenium i Muzej arheologije, te neizostavni stari grad Bern. Spoj različitih arhitektonskih stilova rezultirao je šarenilom i veličanstvenim zdanjima za koje će vam trebati barem jedan dan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju