Pčele su ribe“, država Kalifornija, 2022. godine. Tako bi glasio mudri zakon kojeg bi arheolozi za tisuću godina iskopali na zapadnoj obali SAD-a.

Zvuči bizarno, no nije bez razloga. Kalifornijski sud ovog je ljeta donio odluku da se pčele zakonski mogu smatrati ribama pod određenim okolnostima. Naime, njihov zakon o ugroženim vrstama osmišljen je za zaštitu domaćih vrsta i podvrsta ptica, sisavaca, riba, vodozemaca, gmazova ili biljaka.

Beskralješnjaci su pritom svoj zakonski krov nad glavom pronašli u kategoriji riba. I to je bilo u redu dok su to doista bile – ribe. Međutim, prvi problem iskrsnuo je još 2018. godine kada je nekoliko skupina pokrenulo peticiju da se četiri vrste bumbara stave na popis ugroženih vrsta.

Vrhovni sud okruga Sacramento tada je podsjetio da se „beskralješnjaci“ u ovoj definiciji odnose samo na morske beskralješnjake, ali ne i kukce. Nakon nekoliko godina borbe, udruge za zaštitu okoliša postigle su značajnu pobjedu: bumbari i pčele sada su prepoznati kao ugroženi, te konačno zaštićeni zakonom, a znamo koliko su važni za očuvanje planeta. Pa makar to značilo da su u tom smislu okarakterizirani kao… ribe.

Nespretna formulacija koja je trebala uvrstiti pčele u istu kategoriju zaštite kao i ribe – a ne zamijeniti pčele za ribe - izazvala je smijeh i nevjericu na društvenim mrežama.

Više me ništa ne čudi u Kaliforniji“, „Više nikad neću jesti riblji file u Kaliforniji“, „U kakvim mi vremenima živimo“, „Pošaljite doktora da provjeri je li Kalifornija dobro“, „Zvuči ludo, ali ima smisla“… Ovo su samo neki od komentara koji su preplavili članke na internetu.

Kako god bilo, samo neka se dobro završilo, rekli bi neki, dok bi ostatak svijeta zbunjeno pokušavao shvatiti što su to upravo čuli.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju