Negdje između zlatnih brežuljaka i sjenovitih dolina, gdje se dani mjere mirisom svježe pečenog kruha i tišinom koja šušti s kukuruzišta, nalazi se duša Varaždinske županije. Nije to tek zemljopisni pojam, već mjesto gdje okus ima povijest, a svaki zalogaj predstavlja više od okrijepe.

U trendu Čiovo - 2 Nekad Boa, danas Čiovo Može i bez trajekta: Predivan otok nedaleko od Splita na kojem ćete pronaći pustinju, čisto more i rajske plaže Špageti s tunom Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 prefinih ljetnih jela za svaki dan ovoga tjedna Bijela parmigiana s tikvicama Savršeno za ljeto Bijela parmigiana: Recept za zapečene tikvice sa šunkom i sirom

Na selima, pod starim drvenim stropovima, još se pletu okusi djetinjstva – jednostavni, iskreni, puni ljubavi. Na stolovima se izmjenjuju domaća sirna zlevanka, kukuruzna kaša s vrhnjem i jela „z lonca“ koja mirišu na djetinjstvo i duga nedjeljna popodneva. Kolač pera, krhka pita punjena naribanom jabukom i s malo cimeta, nije nikakav elaborirani desert – to je baština, simbol topline doma i gostoljubivosti koja se ne glumi.

Varaždinske Toplice Varaždinske Toplice (Foto: Arhiva TZG Varaždinske Toplice)

Jer okusi ovdje ne žive sami. Oni dišu povijest.

Grad Varaždin, biser baroka, s mirisom lipa i glazbom koraka na kaldrmi, nudi putovanje kroz stoljeća raskoši i zanata. U hladu njegovih palača i crkava, vino se pije dostojanstveno, a kolači uživaju srcem koliko i dobrim tekom.

U “Centru cvijeta”, Ludbregu – svaka čaša vina i zalogaj domaćeg kruha dobivaju dodatnu simboliku. Ovdje se vjera, znanost i legenda spajaju u harmoniji koju je nemoguće objasniti riječima. Tek okusom i osjećajem.
Novi Marof, gdje je plemstvo ostavilo trag u sjenama dvoraca, danas otkriva svoju tišu stranu – kroz umjetnost naive i očuvanu jednostavnost seoskih trpeza.

Varaždinski Bregi Varaždinski Bregi (Foto: Arhiva TZG Varaždinske Toplice)

Županijska berba Županijska berba (Foto: Foto agencija Sjever)

U Lepoglavi, gdje čipka govori jezikom strpljenja i snova, svaki detalj je podsjetnik na to koliko je ljepota u jednostavnosti. Čipkasti uzorci i tanjuri oslikanih rubova savršeno se slažu.
Varaždinske Toplice šapću o Rimljanima i ljekovitosti vode, ali i o dugovječnosti kuhinje koja pamti stari lonac i vreli kvas. A Bednja, podno bajkovitih gorja, s čuvenim dijalektom i raskošnim krajolikom, nudi autentičnost kakvu samo srce može prepoznati.

Gastronomija Gastronomija (Foto: Arhiva TZG Varaždina)

Vino je ovdje više od pića. Na suncem okupanom sjeveru, loza raste uravnoteženo. Svaka kap u čaši transformira dar zemlje, kiše i ruku koje su oblikovale vino. Vino koje se ispija polako, u društvu, uz kruh, sir i riječi koje ne žure. U podrumima i klijetima skriva se mudrost generacija, gdje se ne slavi količina, već trenutak.

Zlatne Gorice Zlatne Gorice (Foto: Jurinec photography)

Tradicija u Varaždinskoj županiji nije ukras za svečane prigode, već svakodnevni ritam života. U seoskim domaćinstvima i etno-parkovima, stari predmeti šute o prošlim vremenima, ali zato mirisi kuhinje govore jasno – ne moderno, već iskreno. Ručno rađena tjestenina, domaći sirevi, suhomesnati proizvodi dimljeni na tradicionalan način – svaki sastojak nosi rukopis predaka.

I tako se prošlost pretače u sadašnjost, kroz tanjur i čašu, kroz pjesmu i običaj. Jer ovdje se još uvijek zna – dobar domaćin nudi srce na stolu, a gost ne odlazi samo sit, već ispunjen.
U Varaždinskoj županiji ne jedete da biste se nahranili. Jedete da biste pripadali.

Etno kuća Grešna pilnica Etno kuća Grešna pilnica (Foto: Matthew Nelson)