Negdje između zlatnih brežuljaka i sjenovitih dolina, gdje se dani mjere mirisom svježe pečenog kruha i tišinom koja šušti s kukuruzišta, nalazi se duša Varaždinske županije. Nije to tek zemljopisni pojam, već mjesto gdje okus ima povijest, a svaki zalogaj predstavlja više od okrijepe.

U trendu Luksemburg - 4 Veliko vojvodstvo 48 sati u najbogatijoj zemlji svijeta: Mala, ali moćna europska ljepotica koju turisti nepravedno zaobilaze Omiš je neotkriveni hrvatski biser za mnoge turiste Najbolja reklama za Hrvatsku Hrvatske ljepote o kojima turisti ne znaju puno: "Čudno je što se grad nalazi 35 minuta od Splita, a tako malo ljudi tu dolazi" Kako pravilno orezati bosiljak? Za kulinarske kreacije Kako pravilno odrezati listove da vam bosiljak stalno raste?

Na selima, pod starim drvenim stropovima, još se pletu okusi djetinjstva – jednostavni, iskreni, puni ljubavi. Na stolovima se izmjenjuju domaća sirna zlevanka, kukuruzna kaša s vrhnjem i jela „z lonca“ koja mirišu na djetinjstvo i duga nedjeljna popodneva. Kolač pera, krhka pita punjena naribanom jabukom i s malo cimeta, nije nikakav elaborirani desert – to je baština, simbol topline doma i gostoljubivosti koja se ne glumi.

Varaždinske Toplice Varaždinske Toplice (Foto: Arhiva TZG Varaždinske Toplice)

Jer okusi ovdje ne žive sami. Oni dišu povijest.

Grad Varaždin, biser baroka, s mirisom lipa i glazbom koraka na kaldrmi, nudi putovanje kroz stoljeća raskoši i zanata. U hladu njegovih palača i crkava, vino se pije dostojanstveno, a kolači uživaju srcem koliko i dobrim tekom.

U “Centru cvijeta”, Ludbregu – svaka čaša vina i zalogaj domaćeg kruha dobivaju dodatnu simboliku. Ovdje se vjera, znanost i legenda spajaju u harmoniji koju je nemoguće objasniti riječima. Tek okusom i osjećajem.
Novi Marof, gdje je plemstvo ostavilo trag u sjenama dvoraca, danas otkriva svoju tišu stranu – kroz umjetnost naive i očuvanu jednostavnost seoskih trpeza.

Varaždinski Bregi Varaždinski Bregi (Foto: Arhiva TZG Varaždinske Toplice)

Županijska berba Županijska berba (Foto: Foto agencija Sjever)

U Lepoglavi, gdje čipka govori jezikom strpljenja i snova, svaki detalj je podsjetnik na to koliko je ljepota u jednostavnosti. Čipkasti uzorci i tanjuri oslikanih rubova savršeno se slažu.
Varaždinske Toplice šapću o Rimljanima i ljekovitosti vode, ali i o dugovječnosti kuhinje koja pamti stari lonac i vreli kvas. A Bednja, podno bajkovitih gorja, s čuvenim dijalektom i raskošnim krajolikom, nudi autentičnost kakvu samo srce može prepoznati.

Gastronomija Gastronomija (Foto: Arhiva TZG Varaždina)

Vino je ovdje više od pića. Na suncem okupanom sjeveru, loza raste uravnoteženo. Svaka kap u čaši transformira dar zemlje, kiše i ruku koje su oblikovale vino. Vino koje se ispija polako, u društvu, uz kruh, sir i riječi koje ne žure. U podrumima i klijetima skriva se mudrost generacija, gdje se ne slavi količina, već trenutak.

Zlatne Gorice Zlatne Gorice (Foto: Jurinec photography)

Tradicija u Varaždinskoj županiji nije ukras za svečane prigode, već svakodnevni ritam života. U seoskim domaćinstvima i etno-parkovima, stari predmeti šute o prošlim vremenima, ali zato mirisi kuhinje govore jasno – ne moderno, već iskreno. Ručno rađena tjestenina, domaći sirevi, suhomesnati proizvodi dimljeni na tradicionalan način – svaki sastojak nosi rukopis predaka.

I tako se prošlost pretače u sadašnjost, kroz tanjur i čašu, kroz pjesmu i običaj. Jer ovdje se još uvijek zna – dobar domaćin nudi srce na stolu, a gost ne odlazi samo sit, već ispunjen.
U Varaždinskoj županiji ne jedete da biste se nahranili. Jedete da biste pripadali.

Etno kuća Grešna pilnica Etno kuća Grešna pilnica (Foto: Matthew Nelson)