Stablo godine u Hrvatskoj ne može biti bilo koje. Ono mora imati priču! Njih 8 veličanstvenih, u borbi je za tu titulu. Marijana Miljas Đuračić, nositeljica natjecanja Hrvatsko stablo godine, objašnjava o čemu se radi. 

"Natjecanje stablo godine je natjecanje koje naglašava značaj starih stabala u prirodnoj baštini i diljem Europe", napominje. No, prvo moraju proći izbor u domovini. I to od nas. Glasovanjem odlučujemo tko će braniti naše boje pred Europom.

"Postoji legenda u Slumu koja govori da je lipa gledala kako se gradi stari dio crkve u mjestu. Tu su se ljudi sastajali i dogovarali politiku sela", rekao je Miloš Božić iz Sluma.

No, osim ove "Lepe lipe" iz usnulog sela na Ćićariji, lentom najstabla pokušat će se okititi i Baka maslina, dalmatinka stara više od 1500 godina i opatijski uzvišeni cedar u Perivoju mladenaca, svjedok mnogih ljubavi. Tu je i najstarija Medulinka, ladonja s place, koja se već stoljeće njiše uz koncerte pod svojom krošnjom.

"Pokušavamo senzibilizirati sami sebe, naše mještane da posadimo i koje stablo i u vlastito dvorište, ali isto tako i na javne površine. Priča je kvalitetna, održiva!", uvjeren je Damir Demarin iz Medulina. 

Prošle godine pobijedio je zaljubljeni ginko iz Daruvara Adam i svoje će mjesto morati ustupiti možda tri desetljeća starom, od groma ozlijeđenom hrastu ceru ili lipi na Žumberu, koja je svjedočila junaštvu u bojevima s Turcima. Tu je i Lovrecova platana iz Murskog središća i najmlađi među njima hrast lužnjak iz Siska. Malo stablo za veliku budućnost! A kad se odradi matematika i zbroje glasovi, pobjednik, samo virtualno, odlazi u Europu.

"Osnovna ideja je bila potaknuti lokalnu zajednicu da brine o prirodi koja ih okružuje. Tražimo stabla s velikim značajem za lokalnu zajednicu, drveće sa zanimljivim pričama i povijesti. Ove godine se 16 stabala bori za titulu europskog stabla godine", kaže Josef Jarý iz Europskog stabla godine.

Glasovanje, ili klikanje za najstablo hrvatske traje do kraja listopada, a europski će pobjednik biti proglašen na Svjetski dan šuma, 21. ožujka 2021. godine u Bruxellesu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju