Spakirali ste kupaće, luftmadrace, kantice i lopatice i brojite sitno do odlaska na godišnji. Ako niste od sretnika koji imaju vikendicu ili apartman na moru… ili barem prijatelje s nekretninom blizu plaže, vjerojatno ste savršeno savladali pretraživanje ponude smještaja. I dok onaj privatni ima veliku prednost jer vam nudi privatnost i osjećaj kao da ste kod kuće, sve se više ljudi ponovno odlučuje za hotele jer tako nemaju briga oko kuhanja, spremanja, pranja i ostalih veselja svakodnevice. Još ako "piknete" polupansion po dobroj cijeni ili dobru ponudu s uključenim doručkom, riješili ste i trećinu briga na odmoru.

Švedski - stoj

Hoteli najčešće za doručak nude švedski stol i koliko god privlačno gladnoj utrobi izgleda šarena lepeza slanog, slatkog i svega što vam se kod kuće nikada ne da pripremati ujutro, nemojte se baš za svime pomamiti – neke od ponuđenih namirnica mogle bi vam upropastiti čitav odmor. Srećom, da ih prepoznate, ne morate ni listati zdravstvenu literaturu ni ostati gladni, samo se držite nekoliko općih pravila koja će vas spasiti od trovanja i želučanih tegoba.

Zamke hotelskoga doručka - 4 Zamke hotelskoga doručka - 4 (Foto: Shutterstock)

Naravno, ako hrana, posuđe na kojem je poslužena, tanjuri i pribor za jelo izgledaju prljavo, vjerujete, ne morate ni kušati. Isti je slučaj s hranom koja izgleda sirovo, a ne bi trebala biti. Prošećite do obližnje pekare ili brunch bara, a onima koji dolaze poslije vas pomozite recenzijom koju ćete ostaviti za hotelski doručak. I da, iako ste platili, ne morate zaboraviti na higijenu – perite ruke prije jela, ne pipkajte i ne vraćajte hranu i pobogu - ne pljuckajte.

Hladno mora biti na hladnom, a toplo na toplom

U ugostiteljstvu postoji općenito "pravilo od dva sata", odnosno niti jedna namirnica ili gotovo jelo ne bi trebali provesti dulji period od toga na temperaturi koja im nije idealna. Kako ne znate kada je točno švedski stol s kojeg ćete se poslužiti složen, radije pripazite da ono što treba biti na hladnom i stoji u hladnjaku, a pripremljena topla hrana u posudi koja se podgrijava. Ovo vrijedi za jaja i slaninu, mlijeko, jogurt, maslac, ali i voćne sokove.

Ako nema pribora za posluživanje, preskočite

Ako je hrana poslužena na tanjurima, u posudama ili zdjelama uz koje nije pripremljen i pribor za posluživanje, zamislite sve prije vas da je uzimaju prstima - jer barem je netko to učinio. Nemojte zamišljati gdje je sve prije gurao te prste, ali preskočite takvu hranu i odaberite nešto bez tuđih bakterija i nečistoća.

Zamke hotelskoga doručka - 3 Zamke hotelskoga doručka - 3 (Foto: Shutterstock)

Narezano voće obožavaju i bakterije

Ni narezano voće i voćne salate nisu najsretniji izbor jer što je voće sočnije i bogatije sokovima, to će se lakše na njemu razmnožiti bakterije. Ne zaboravite da je i rajčica voće, pa za nju vrijedi isto. Odaberite voće u komadu, a u voćnoj salati uživajte negdje gdje vjerojatno ne stoji narezana satima.

"Obiteljske" zdjele, posude i pakiranja

Nije neobično na švedskom stolu vidjeti namaze poput Nutelle, kikiriki-maslaca ili pekmeza poslužene "kao doma", tj. otvorene i zabodena noža ili žlice koje će koristiti svi iza vas i koje koiste tko zna koliko već dana prije vas. Uvijek radije odaberite zapakirane namaze

Hrana koju kuhari ne naručuju u restoranu: "Dva puta razmislite prije nego što naručite desert ili dnevnu juhu" Restoran - 3 Restoran - 2 Restoran - 1 +0 Desert
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju