Vrijeme je relativan pojam. S jedne strane, nikako da prođe dan kada nam je dosadno na poslu, a s druge, vrijeme leti kao ludo kada imamo kratak rok za obavljanje nekog važnog zadatka. U nastavku teksta pročitajte neke zanimljivosti o vremenu.

1. Živimo u prošlosti

Ovo možda zvuči kao premisa nekog znanstveno-fantastičnog filma, no svaki čovjek na Zemlji tehnički živi "u prošlosti". Naš mozak percipira događaje otprilike 80 milisekundi nakon što se dogode. Baš zato fizičari tvrde da ne postoji "sad" te da je život u sadašnjosti potpuna iluzija.

2. Dan je nekad trajao 18 sati

Prije 1,4 milijarde godina dan na Zemlji trajao je oko 18,7 sati. Naši dani su sada duži zbog Mjesečeve gravitacije, koja usporava rotaciju Zemlje. Stručnjaci računaju da se svakih 100 godina dan produžuje za 0,002 sekunde.

3. U nekim dijelovima Kine sunce izlazi u 10 ujutro

Velike zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država i Kanade imaju nekoliko vremenskih zona. Kina pak ima samo jednu. Najmnogoljudnija zemlja svijeta usvojila je standardno vrijeme (Pekinško vrijeme) kako bi potaknula jedinstvo među svojim građanima. Ipak, to dovodi do zanimljivih detalja – dva grada u istoj zemlji na približno istoj geografskoj širini mogu doživjeti izlazak sunca u razmaku od nekoliko sati. U nekim dijelovima Kine tako sunce izlazi tek oko 10 sati ujutro.

4. Nijemci su prvi pomaknuli satove

Ljetnim računanjem vremena prvi su se počeli koristiti Nijemci tijekom Prvog svjetskog rata – pomaknuli su satove unaprijed 30. travnja 1916. godine.

5. Vrijeme se računa već 12.000 godina

Najstariji pronađeni lunarni kalendar na svijetu datira iz 10.000. godine prije Krista, a pronađen je u Alban Hillsu kod Rima u Italiji. Riječ je zapravo o kamenčiću s 27 ili 28 izrezbarenih oznaka koje po svojem izgledu i prostornoj raspodjeli ukazuju da se temelje na mjesečevu ciklusu.

Titulu najstarijeg lunarnog kalendara na svijetu prije toga imao je Warren Field u škotskoj pokrajini Aberdeenshire. Ovaj kalendar datira iz 8000. godine prije Krista, a sastoji se od 12 jamica koje oponašaju faze Mjeseca.

6. Ne rade svi sunčani satovi isto

Sunčani sat je astronomska naprava koja pokazuje vrijeme koristeći se položajem Sunca. Svi sunčani satovi ne rade na isti način. Na sjevernoj polutki Sunce baca sjenu koja se kreće sa sjevera na istok preko juga do zapada. Na južnoj polutki sjena se kreće u suprotnom smjeru.

7. Satovi na reklamama uvijek pokazuju 10 sati i 10 minuta

Ako ste zaljubljenik u satove, sigurno ste dosad primijetili kako u većini reklama i u trgovinama satovi pokazuju isto vrijeme – 10 sati i 10 minuta. Ovo nije slučajnost, već marketinški trik. Kazaljke u ovo vrijeme najbolje ističu logo brenda, a istraživanja su pokazala da nas to potiče da ih više kupujemo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju