O mnogim, naizgled jednostavnim izumima danas ni ne razmišljamo, već ih uzimamo zdravo za gotovo. E pa, ono što se nama čini jednostavnim, naši preci su izmislili vjerojatno nakon stotinu pokušaja i promašaja, pa zavirimo u povijest tih nekih izuma

Šivaća igla

Danas se odjeća izrađuje u tvornicama na industrijskoj razini, sa šivaćim strojevima koji imaju mnogo složenih pokretnih dijelova. Međutim, koncept iza njih star je desetke tisuća godina i omogućio ga je jednostavan alat: komad kosti u obliku igle s rupom izbušenom na jednom kraju i šiljkom na drugom. Možda se čini kao jednostavna stvar, ali za kameno doba, ovaj pretpovijesni izum bio golema novotarija.

Najstarija moguća igla za šivanje nastala je prije 61 tisuću godina i pronađena je u Južnoj Africi. Artefakt je samo vrh, tako da nije ostala ušica koja bi potvrdila da se doista radi o šivaćoj igli. Najstarija potvrđena igla za šivanje u arheološkim zapisima stara je 50 tisuća godina i stvorili su je bliski srodnici neandertalaca. Najstarija igla za šivanje koju je stvorio homo sapiens datira prije 45 tisuća godina, a stvorili su je rani europski moderni ljudi (kromanjonci).

Cipele

Zbog kvarljive prirode korištenih materijala, izuzetno je teško pronaći fizičke dokaze o cipelama u prapovijesti, ali nedostatak cipela ne znači da ne znamo da su se koristile. Ispitivanjem manjih kostiju nožnih prstiju ljudskih ostataka, arheolozi su otkrili da je prije 30 – ak tisuća godina naša vrsta prošla kroz promjenu gdje su se manje kosti nožnih prstiju smanjile u duljinu i širinu.

Pretpostavlja se da je to rezultat nošenja cipela. Međutim, vrlo je moguće da su se cipele koristile mnogo prije toga. Prve cipele bile su jednostavne kožne torbe vezane za nogu uzicom (još jedan važan pretpovijesni izum) za zaštitu stopala od ogrebotina i, u slučaju sjevernog podneblja, jake hladnoće. Za homo sapiensa koji je krenuo u Europu iz Afrike, to bi bila nužnost, jer njihova tijela nisu bila prilagođena ekstremnoj hladnoći kao tijela neandertalaca.

Koplje

Jedan od najuspješnijih i najkorisnijih prapovijesnih izuma koji se i danas koristi je koplje. Homo sapiens koristio je dugačka koplja namijenjena za bacanje, dok su neandertalci općenito koristili kraća, čvršća koplja namijenjena za ubadanje izbliza. Izumljeni su i harpuni, posebno za lov na ribe. Dodavanje više zubaca (obično tri) na vrhu proširilo je područje udara, čineći alat učinkovitijim u hvatanju manjeg plijena koji je mogao odjuriti u vodu.

Kasnije su izumljeni luk i strijela koji su igrali presudnu ulogu u lovu. I danas ih, zajedno s kopljem, koriste lovci-sakupljači. Bez ovih pretpovijesnih izuma vrlo je vjerojatno da bi naša vrsta izumrla. Zapravo, još je vjerojatnije da se homo sapiens uopće ne bi ni razvio da nije bilo koplja naših predaka.

Keramika

Pretpovijesni izum keramike uvelike je utjecao na svakodnevni život drevnih ljudi. Najstarija otkrivena keramika datira prije oko 20 tisuća godina i pronađena je u Kini. Našim je precima otvorila mogućnosti kuhanja i omogućila nam kuhanje vode.

Istraživanja iz Japana ukazuju na činjenicu da je uporaba keramike postala nevjerojatno važna u stvaranju kulturnih tradicija. Njegovali su tradiciju u umjetnosti i dizajnu, kao i kulinarsku tradiciju. Jela, zajedno sa svojim sastojcima, očvrsnula su u različitim kulturama, a različite regije s pristupom različitim sastojcima stvorile su raznolikost u pretpovijesnim kulturama.

Brod

Mogućnost prelaska rijeka i obalnih voda pretpovijesnog svijeta otvorila je ogromno carstvo mogućnosti za ljude koji su živjeli u kamenom dobu. Od primarne važnosti na ovom području bio je prapovijesni izum čamca. Prvi čamci obično su bili kanui, izdubljeni balvani ili čak samo drvene daske, ali oni su radili svoj posao.

Najstariji fizički dio čamca koji je sačuvan potječe od oko 8 tisuća godina prije nove ere, ali ovo nipošto nije najstariji čamac. Natpis na stijeni u Azerbajdžanu, star 10 tisuća godina prije nove ere prikazuje ljude u čamcu. Raniji dokazi o homo erectusu na Kreti sugeriraju da je ovaj rani čovjek također koristio čamce. Time se pretpovijesni izum čamca vraća desecima tisuća godina unazad!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju