Iako ondje lavova nema, na sanskrtu Singapur znači 'grad lavova'. No to nije jedina zanimljivost. Od Svjetske toaletne organizacije koja se brine da najčišća zemlja na svijetu ostane čista, do veličanstvene fontane na koju je potrošeno šest milijuna dolara, čudnovati detalji otkrivaju se na svakom koraku.

No neke od zanimljivosti trebale bi ostati skrivene. Tako barem misle oni koji ne odobravaju zbivanja u četvrt Geylang. Jedina službeno crvena četvrt mjesto je na koje se dolazi po kojekakve stimulanse – od Viagre do tableta (navodno) napravljenih od tigrova penisa ili ljuski ljuskavaca, životinja koje nalikuju na češere.

Takvi su lijekovi ondje ilegalni, ali javne kuće nisu. Geylang je jedina legalizirana gradska crvena četvrt u Singapuru i sadrži više od 100 bordela, ali i gomilu hramova.

Ondje većinom žive useljenici iz Indije, Kine i Bangledeša – često u nehumanim uvjetima. Singapurske novinske stupce punile su i vijesti da je više od 60 imigranata dijelilo životni prostor u malom, trosobnom stanu. Kako bi pokušali držati četvrt pod kontrolom, singapurske vlasti postavile su i više od 400 sigurnosnih kamera na oko 10 četvornih kilometara.

U crvenu četvrt dolazi se u potrazi za zabavom, krivotvorenom i ukradenom robom, drogom ali i najjeftinijim pivom u gradu po 16 kuna, koliko stoji veliki Tsing Tao.

Geylang nudi uistinu širok spektar ponude između grijeha i spasenja. S koronavirusom su se ugasila i neonska svjetla javnih kuća, a radnici su se mahom morali vratiti u svoje domovine jer nisu imali drugog izbora. Iako virus nije izbrisao raskalašeni život u četvrti, šušur se osjetno smirio – a što će se događati u budućnosti, tek ćemo vidjeti…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju