Pobjednik natjecanja za Europsko stablo 2020. godine objavljen je 17.ožujka 2020. godine povodom obilježavanja desete godišnjice ovog natjecanja. Proglašenje pobjednika trebalo je biti na svečanoj ceremoniji u Bruxellesu, ali zbog karantene prouzročene virusom COVID-19 objava pobjednika provedena je uživo na internetskim stranicama Europskog stabla godine .

Na natjecanju Europsko stablo 2020. godine sudjelovalo je šesnaest finalista nacionalnih natjecanja iz Belgije, Bugarske, Hrvatske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Češke, Nizozemske, Francuske, Ruskije, Slovačke, Španjolske, Mađarske, Irske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Republiku Hrvatsku predstavljao je pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine, spomenik parkovne arhitekture – ginko iz Daruvara, koji je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije.

Riječ je o najstarijoj vrsti drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina. Drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj te ujedno drugo najstarije u Europi.

Natjecanje za Europsko stablo 2020. godine trajalo je od 1. veljače do 29. veljače 2020. godine, a prema objavljenim podacima, glasalo je 142.587 glasača Europe, koji su dodijelili 285.174 glasa finalistima iz 16 zemalja.

Naš ginko iz Daruvara, koji je prijavljen kao "Zaljubljeni ginko", osvojio je 28.060 glasova i time je osvojio drugo mjesto na ovom europskom natjecanju.

Prvo mjesto osvojio je Čuvar poplavljenog sela Republike Češke s 47.226 glasova, a treće mjesto Usamljena topola Ruske Federacije s 27.411 glasova.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine prvi je put održano 2011. godine. Nastalo je sa svrhom da se istakne značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i njegu.

Riječ je o natjecanju koje se za razliku od drugih natjecanja ne usmjerava na ljepotu, veličinu ili dob stabla, nego na priču o samim stablima i njihovoj prošlosti te povezanosti s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice i stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju