Planirate li put u Španjolsku možete si pojednostaviti život poslušate li savjete lokalaca, a James Blick, koji ondje živi godinama, izdvojio je neke od najvažnijih.

Kamo putovati

Španjolska je raznolika zemlja pa prije nego odlučite kamo ćete otputovati razmislite što želite iskusiti. Dobro je znati kako su Cordoba i Sevilla najtopliji gradovi s prosječnom ljetnom temperaturom od oko 36 stupnjeva Celzijusa. U Madridu možete iskusiti najveću mješavinu kultura, kuhinja i običaja. Sjever Španjolske ima prekrasnu prirodu s obiljem zelenila, a na jugu će vas dočekati palme i dijelovi zemlje koji podsjećaju na sjever Afrike zbog snažnih utjecaja Maora.

Radno vrijeme

Tipične tržnice i trgovine u manjim gradovima počinju s radom oko devet sati ujutro i potom se zatvoriti od dva sata poslijepodne do pet i raditi do osam navečer. Često ne rade subotom poslijepodne niti nedjeljama. U centrima većih gradova supermarketi su otvoreni tijekom cijelog dana. Tapas barovi su najčešće otvoreni od podneva do 16 sati za ručak te od 20 sati za večeru. Restorani se otvaraju kasnije, često čak oko 21 sat.

Bonton u Španjolskoj Bonton u Španjolskoj (Foto: Shutterstock)

Kada jesti

U Španjolskoj je doručak jednostavan, lagan obrok. U Madridu to može biti nešto slatko, poput churrosa uz kavu ili toplu čokoladu, Katalonci često jedu tostirani kruh s rajčicom i češnjakom, a na jugu će kruh premazati mesnim namazom. Vrijeme za ručak je najčešće od 14 do 16 sati i tada ćete nerijetko naći dnevne menije od tri slijeda i čaše vina po prijateljskim cijenama. Na jugu se vrijeme za večeru protegne čak do 22:30, a jede se lagana hrana. Želite li pronaći ukusnu paellu vjerojatno ćete se malo namučiti, ako ne putujete u Valenciju, gdje je nacionalno jelo. Također, churrosi se ne jedu za desert nego za doručak pa su ujutro i najbolji.

Tapasi

Tapasi su nezaobilazan dio španjolske gastronomije, a koncept je sličan balkanskim mezama, odnosno hrani za druženje uz piće, koje ne treba biti alkoholno. Najbolji način za razumijevanje tapasa je polagano uživanje. Umjesto da naručite hrpu tapasa odjednom možete ih i isprobati u nekoliko različitih barova. „Tapasi su dinamična aktivnost, a ne jelo poput ručka ili večere“, kaže Blick.

Napojnice

U barovima i restoranima napojnice su poželjne, ali ne moraju biti velike. Popijete li samo kavu ili potrošite nekoliko eura ne trebate ostaviti veću napojnicu od otprilike 10 centi. Za ručak ili večeru koju platite oko 20, 40 eura možete ostaviti dva ili tri eura, ovisno o cifri.

Siesta

Većina ljudi koja radi po uredima nemaju popodnevni odmor, ali kada su na godišnjem vjerojatno će odspavati tijekom dana nakon ručka, pogotovo ako je vani vruće. Mnogi pretpostavljaju kako je siesta vrijeme od dva do pet sati poslijepodne kada su trgovine zatvorene, ali je samo doba dana kada Španjolci odlaze na ručak ili obaviti neke sitnice. Siesta podrazumijeva brzinsko drijemanje, 20 do 30 minuta spavanja, najčešće ne u krevetu niti pidžami. Duljim spavanjem riskirate da se probudite loše volje.

Pozdravljanje

U formalnim situacijama Španjolci se rukuju, a kada se nalaze s prijateljima situacija je drukčija. Muškarci će se rukovati, a žene će poljubiti prijateljice i prijatelje dva puta u obraz. Muškarci se ljube u obraz ako se radi o obitelji ili jako bliskim prijateljima.

Mjesto za one koji su umorni od svega: Njemačko selo u kojem se živi kao nekada Schmilka, Njemačka - 3 Schmilka, Njemačka Schmilka, Njemačka - 1 +1 Schmilka, Njemačka - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju