Kupnja svježih proizvoda može biti skupa, pogotovo kupujete li voće i povrće van sezone. Međutim, postoji mnoštvo svježih namirnica koje možete kupiti jednom i ponovno uzgajati u vlastitom domu. Za to je potrebno tek malo predanosti, truda i motivacije. Stoga, donosimo vam 7 namirnica koje je dovoljno kupiti – jednom!

Zelena salata

Salatu je možda i najlakše ponovno uzgojiti, jer vam praktički treba samo – zdjela vode! Sve što trebate učiniti jest, odrezati donji dio glave salate i staviti ju u malu zdjelu. Zelena salata „voli“ plitku zdjelu koja ne smije biti preširoka. Svakako provjeravajte vodu svakih nekoliko dana. Morate paziti na "sluzavu" vodu, ako se to dogodi, svakako zamijenite vodu. I ako sve bude ok, imat ćete pola glavice salate za otprilike dva tjedna.

Rajčice

Mogu biti slatke, sočne i ukusne i lako ih je samostalno uzgajati. Sljedeći put kad ih kupite, razmislite o odvajanju jedne, te izvadite sjemenke kako biste tu jednu rajčicu pretvorili u prekrasnu biljku. Uzmite sjemenke i stavite ih na papir da se osuše. Nakon što vam to pođe za rukom, sjemenke stavite u zemljanu teglu i ostavite u zatvorenom prostoru. Kad sjeme naraste koji centimetar, biljku stavite van, te redovito zalijevajte.

Ananas

Ananas je poznat po sočnom i slatkom okusu, ali jeste li znali da možete kupiti ovo ukusno voće i ponovno ga uzgajati? Važno je znati kako ananas uspijeva u toplijoj klimi, stoga pripazite da biljku držite dalje od niskih temperatura. Da bi biljka ananasa uspjela, bit će joj potrebno puno sunca veći dio dana. Za početak sačuvajte vrh (poznat i kao kruna) ananasa i odrežite ostatak voća kao i koru. Stavite krunu u šalicu vode tako da može niknuti korijenje. Nakon što primijetite rast korijena, tada možete presaditi svoju krunu ananasa u široku posudu sa zemljom.

Mladi luk

Mladi luk služi mnogim jelima kao ukras, pa čak i može dodati malo okusa raznim salatama, a relativno ga je lako uzgojiti u vodi. Donji bijeli dio luka obavezno zadržite, a ako ima još netaknutih korijena, pobrinite se da i njih ostane. Odaberite visoku čašu i donji dio luka postavite u vodu. Redovito provjeravajte vodu, mijenjajte je ako je potrebno i uživajte gledajući kako raste vaš svježi mladi luk!

Krumpir

Ako ste ikada čuvali krumpir dovoljno dugo, vjerojatno ste primijetili kako počinje nicati. Umjesto bacanja krumpira, razmislite o uzgajanju. Krumpir prerežite na pola i pobrinute se da svaka polovica ima najmanje dva oka poznata i kao klice. Komadiće krumpira osušite na sobnoj temperaturi, što može potrajati i do nekoliko dana. Kad se osuše na dodir, posadite ih u osam centimetara zemlje. Nakon toga, da biste mogli obaviti berbu, valja se uvjeriti da je vrh krumpira – „umro“.

Luk

Luk je trajno povrće i može vam dati beskonačnu zalihu ako ga odlučite ponovno uzgojiti. To je prilično jednostavno napraviti! Sve što trebate učiniti je odrezati dno luka ostavljajući korijenje netaknutim. Morat ćete odrezati barem centimetar i pol luka za ponovni rast. Ostavite da se osuši nekoliko dana, a zatim ga posadite u lonac napunjen s 3/4 zemlje. Stavite dno luka u tlo i prekrijte ga jednim do dva centimetra zemlje. Nakon što luk ima nekoliko listova, morao je već regenerirati korijenje. Uklonite stare mladice, a berbu možete napraviti nakon što luk potpuno naraste.

Celer

Celer, poput salate, može uspijevati u vodi. Za ponovno uzgoj celera morat ćete odrezati najmanje dva centimetra na dnu i staviti ga u „plitku“ vodu. Morate se pobrinuti da celer dobije izravnu sunčevu svjetlosti, a trebali biste vidjeti rast unutar samo tri do četiri dana. Ipak, ako želite punu zalihu celera, morat ćete ga prenijeti u tlo. Ako se odlučite za to, pričekajte da nikne debela stabljika celera, a zatim je prenesite na organsko tlo. Ako se odlučite za uzgoj vani, vodite računa o životinjama koje ga mogu pojesti, pa je najbolje držati ga u stakleniku. I za kraj, oboružajte se strpljenjem, jer nekad treba i do nekoliko mjeseci dok zrela stabljika ne naraste.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju