Međunarodna željeznička unija (International Union of Railways) za svoj 50. rođendan odlučila je počastiti europsku mladež do 21 godine starosti te im ponudila željezničku kartu – InterRail – s kojom se te davne 1972. godine moglo obići 21 zemlju na Starom kontinentu unutar jednog mjeseca.


S obzirom na to da je cijena karte iznosila 27,5 britanskih funti, što se u ono vrijeme smatralo dobrom prilikom, potez je naišao na veliko oduševljenje. U prvoj godini prodano je 100.000 karata, pa je UIC InterRail uvrstio u svoju stalnu ponudu.

Isprva se InterRail reklamirao kao sjajan izbor za mlade željne avantura koji lutaju Europom samo s ruksakom (i gitarom) na leđima, upoznaju nove kulture, mjesta i istomišljenike prije nego što će biti primorani naći posao, skučiti se i postati odgovorni "odrasli" građani svojih zemlja.

Ovakvi reklamni prizori učinili su InterRail poželjnim izborom među srednjoškolcima i studentima te ga prometnuli u simbol mladenačke slobode, nesputanosti i znatiželje.

Kroz godine se povisivala dobna granica osoba koje mogu kupiti kartu za InterRail, broj zemalja koji se može njime obići i vrijeme unutar kojeg je to potrebno učiniti. Danas je ova željeznička propusnica dostupna svim zainteresiranim Europljanima, a s njom se može obići 40.000 destinacija u 33 europske zemlje u maksimalno tri mjeseca.

Iako mladi do 27. godine starosti i dalje mogu kupiti ove sveobuhvatne željezničke karte za Europu po najpovoljnijoj cijeni, njome se mogu poslužiti i oni stariji koji žele istražiti jednu ili više zemalja putujući vlakom po Starom kontinentu.

InterRail karta InterRail karta (Foto: Guliver)

Postoje dvije vrste karata: InterRail One Country Pass i InterRail Global Pass, koje vam omogućuju neograničeno putovanje vlakom u jednoj ili više europskih zemalja u odabranom vremenskom periodu.

Cijena karte ovisi o vašoj dobi, odabranom vremenskom periodu putovanja, ali i tome hoćete li izabrati prvu ili drugu klasu u vlaku. Za kraća putovanja možete odabrati Global Pass, koji vrijedi četiri, pet ili sedam dana unutar jednog mjeseca, a za ona dulja karte koje vrijede jedan, dva ili tri mjeseca.

Sedmodnevni InterRail Global Pass jedan je od najpopularnijih izbora, a stoji 251 euro ili 1887 kuna za mlađe od 28. godina, odnosno 335 eura ili 2519 kuna za starije osobe od toga. Osobe mlađe od 28 godina za tromjesečnu kartu trebaju izdvojiti 677 eura ili 5085 kuna, a stariji od 27 godina 902 eura ili 6777 kuna. Dakako, riječ je o iznosima karata za drugu klasu.

S kartom InterRail danas možete putovati u Austriju, Belgiju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Grčku, Hrvatsku, Irsku, Italiju, Latviju, Litvu, Luksemburg, Mađarsku, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Slovačku, Sloveniju, Španjolsku, Švicarsku, Švedsku, Tursku i Veliku Britaniju.


U pet desetljeća povijesti InterRaila promijenile su se cijene vlakova, ali i brzina s kojom se može prijeći iz jedne u drugu državu. Zahvaljujući Eurostaru i europskim brzim vlakovima, moguće je otići iz Londona u rano jutro do Bruxellesa ili Pariza, a do večere stići u Berlin, Milan ili čak Barcelonu.

Šuška se po svijetu: Pet hit-odredišta za 2022. godinu Vlak - 1 Dubrovnik i dubrovačke gradske zidine - 1 Tržnica Jamaa el Fna u Marakešu +1 Marakeš

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju