"Ne friziramo okus različitim dodacima. Naši pekmezi imaju samo jedan sastojak – voće iz ekološkog uzgoja,“ započinje priču Sandra Babac, zadarska poduzetnica koja stoji iza brenda Šinjorina Smokva.

Brend postoji već 13 godina, a trenutno okuplja pet okusa domaćih pekmeza: smokvu, dunju, šljivu, višnju marasku i mandarinu.

"Smokve i dunje su iz vlastitog nasada u zaleđu zadarskih Poljica gdje živimo i proizvodimo, višnja maraska je iz Nadina, a šljive su također iz zadarske županije samo s druge strane Velebita – blizu Deringaja, dok su mandarine iz Krvavca i s Pelješca.

Naši kooperanti i mi smo na istim 'valnim dužinama'. Voće se ne tretira nedopuštenim sredstvima poput herbicida i pesticida, niti gnoje umjetnim gnojivima kao što je npr NPK. Na taj način zemlja se ne iscrpljuje i ne truje," otkriva nam Sandra koja sa suprugom Alanom Damjanićem 2004. godine osnovala ekološko poljoprivredno gospodarstvo u Poljicama.

Proizvodnja u Baltazarovom stroju

U svijetu kojom vlada masovna proizvodnja hrane uz pomoć sladila, konzervansa, i E-brojeva priča o pekmezima bez ikakvih umjetnih dodataka, se uistinu ističe na tržištu. Je li takav proizvod uopće moguće napraviti, pitali smo se.

"Kad bih vam otkrila tajnu proizvodnje, onda više ne bi bila – tajna. Imamo znanje, iskustvo i stroj koji nam to omogućava, a kojega od milja zovem Baltazar – sličan onome iz crtića istoimenog profesora.“

Za pripremu dvije teglice Šinjorininog pekmeza od 212 mililitara potrebno je upotrijebiti kilogram otkoštene višnje maraske, pa je jasno da je riječ o proizvodu punog okusa i visoke kakvoće.

O njihovoj kvaliteti govore i nagrade s Novosadskog sajma, Festivala pekmeza, džema i marmelade u Dubrovniku, kao i splitske Intrade gdje su prije nekoliko mjeseci dobili i titulu Šampiona u kategoriji voćnih namaza.

"Izabrali smo teži put, ne možemo parirati ni količinom niti niskom cijenom i još uvijek, nakon 13 godina posla, kao da smo i dalje na početku kolikogod pomicali letvicu uvis. Manje količine izvozimo u Švedsku, a kod nas se nalazimo na prodajnim mjestima sirane Gligora, u Duty Free shopovima zračnih luka Zadar i Split, u GoGreen tržnici u Novom Zagrebu, u probranim konobama i restoranima, delikatesnim trgovinama i suvenirnicama.“

Sljubljivanje pekmeza s hranom

Pekmezi od voća fleksibilna su namirnica za sljubljivanje sa slatkim i slanim zalogajima. Tako se Šinjorina Smokva odlično sljubljuje s tvrdim sirevima poput Paškog, a uz ovaj pekmez pije se bijelo desertno vino.

Šinjorina Maruška izvrsno se kombinira s mekim, svježim sirevima poput Mascarponea i Camemberta, vrhnjem, skutom i jogurtom. Odlična je u cheesecakeu ili torti Schwarzwald, a uz nju se pije crno vino.

Pekmez od dunje lijepo se sparuje s pečenjem, pršutom i šokolom, a šljiva izvrsno ide uz knedle, umake, te u onu klasičnu kombinaciju na kruhu s maslacem.

"Naša Šinjorina Mandarina je cjelovita, integralna, dakle – s korom. Ima specifičan gorko-slatki osvježavajući okus i ja je pojedem cijelu sa žlicom, dok je moj suprug Alan najviše voli u palačinkama.

Ako želite provjeriti kako profesionalac 'vidi' Šinjorinu na pijatu, otiđite u zadarski restoran Pet bunara jer je tamošnji šef kuhinje Ivan Buovac naše okuse vrlo kreativno uvrstio u njihovu ponudu," savjetuje zadarska poduzetnica.

Na plavoj liniji Via Dinarice

Ekološko poljoprivredno gospodarstvo Sandre Babac i Alana Damjanića prostire se na oko tri hektara u Poljicama, a dio je vrijednog projekta Via Dinarica.

"Iznimno smo počašćeni što smo dio priče Via Dinarice jer, ne samo da se nalazimo na plavoj liniji te planinarske rute, pa joj i geografski pripadamo, već i sami aktivno hodamo po planinama, a mogu se pohvaliti da smo, kao obitelj, u zadnje dvije godine osvojili 40-tak vrhova koji spadaju u Hrvatsku planinarsku obilaznicu.

Posebno me veseli što je jedna od ideja projekta da se potakne povratak ljudi u napuštena područja s ciljem poticanja nekih oblika proizvodnje ne bi li i lokalna zajednica i planinari odnosno turisti bili zadovoljniji.“

U poslovnom smislu u planu im je osoviti se na stabilnije noge, a u privatnom hodati i dalje našim brdima i planinama.

"Dolazi nam sezona smokava, pa se pripremamo za preradu i paralelno pripremam Festival smokava kojeg, ove godine, organiziram već deseti put u Zadru," zaključuje Sandra Babac.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju