• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Zdrava prehrana

Zadarski pekmez od samo jednog sastojka. Pogodite kojeg!

Za pripremu dvije teglice Šinjorininog pekmeza od 212 mililitara potrebno je upotrijebiti kilogram otkoštene višnje maraske, pa je jasno da je riječ o proizvodu punog okusa i visoke kakvoće.

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 6.08.2017 09:10 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Little paradise house Lič - 15 Little paradise house Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost Podzemni grad Paklenice - 1 Od tajnog do javnog Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja


"Ne friziramo okus različitim dodacima. Naši pekmezi imaju samo jedan sastojak – voće iz ekološkog uzgoja,“ započinje priču Sandra Babac, zadarska poduzetnica koja stoji iza brenda Šinjorina Smokva.

Brend postoji već 13 godina, a trenutno okuplja pet okusa domaćih pekmeza: smokvu, dunju, šljivu, višnju marasku i mandarinu.

"Smokve i dunje su iz vlastitog nasada u zaleđu zadarskih Poljica gdje živimo i proizvodimo, višnja maraska je iz Nadina, a šljive su također iz zadarske županije samo s druge strane Velebita – blizu Deringaja, dok su mandarine iz Krvavca i s Pelješca.

Naši kooperanti i mi smo na istim 'valnim dužinama'. Voće se ne tretira nedopuštenim sredstvima poput herbicida i pesticida, niti gnoje umjetnim gnojivima kao što je npr NPK. Na taj način zemlja se ne iscrpljuje i ne truje," otkriva nam Sandra koja sa suprugom Alanom Damjanićem 2004. godine osnovala ekološko poljoprivredno gospodarstvo u Poljicama.

Proizvodnja u Baltazarovom stroju

U svijetu kojom vlada masovna proizvodnja hrane uz pomoć sladila, konzervansa, i E-brojeva priča o pekmezima bez ikakvih umjetnih dodataka, se uistinu ističe na tržištu. Je li takav proizvod uopće moguće napraviti, pitali smo se.

"Kad bih vam otkrila tajnu proizvodnje, onda više ne bi bila – tajna. Imamo znanje, iskustvo i stroj koji nam to omogućava, a kojega od milja zovem Baltazar – sličan onome iz crtića istoimenog profesora.“

Za pripremu dvije teglice Šinjorininog pekmeza od 212 mililitara potrebno je upotrijebiti kilogram otkoštene višnje maraske, pa je jasno da je riječ o proizvodu punog okusa i visoke kakvoće.

O njihovoj kvaliteti govore i nagrade s Novosadskog sajma, Festivala pekmeza, džema i marmelade u Dubrovniku, kao i splitske Intrade gdje su prije nekoliko mjeseci dobili i titulu Šampiona u kategoriji voćnih namaza.

"Izabrali smo teži put, ne možemo parirati ni količinom niti niskom cijenom i još uvijek, nakon 13 godina posla, kao da smo i dalje na početku kolikogod pomicali letvicu uvis. Manje količine izvozimo u Švedsku, a kod nas se nalazimo na prodajnim mjestima sirane Gligora, u Duty Free shopovima zračnih luka Zadar i Split, u GoGreen tržnici u Novom Zagrebu, u probranim konobama i restoranima, delikatesnim trgovinama i suvenirnicama.“

Sljubljivanje pekmeza s hranom

Pekmezi od voća fleksibilna su namirnica za sljubljivanje sa slatkim i slanim zalogajima. Tako se Šinjorina Smokva odlično sljubljuje s tvrdim sirevima poput Paškog, a uz ovaj pekmez pije se bijelo desertno vino.

Šinjorina Maruška izvrsno se kombinira s mekim, svježim sirevima poput Mascarponea i Camemberta, vrhnjem, skutom i jogurtom. Odlična je u cheesecakeu ili torti Schwarzwald, a uz nju se pije crno vino.

Pekmez od dunje lijepo se sparuje s pečenjem, pršutom i šokolom, a šljiva izvrsno ide uz knedle, umake, te u onu klasičnu kombinaciju na kruhu s maslacem.

"Naša Šinjorina Mandarina je cjelovita, integralna, dakle – s korom. Ima specifičan gorko-slatki osvježavajući okus i ja je pojedem cijelu sa žlicom, dok je moj suprug Alan najviše voli u palačinkama.

Ako želite provjeriti kako profesionalac 'vidi' Šinjorinu na pijatu, otiđite u zadarski restoran Pet bunara jer je tamošnji šef kuhinje Ivan Buovac naše okuse vrlo kreativno uvrstio u njihovu ponudu," savjetuje zadarska poduzetnica.

Na plavoj liniji Via Dinarice

Ekološko poljoprivredno gospodarstvo Sandre Babac i Alana Damjanića prostire se na oko tri hektara u Poljicama, a dio je vrijednog projekta Via Dinarica.

"Iznimno smo počašćeni što smo dio priče Via Dinarice jer, ne samo da se nalazimo na plavoj liniji te planinarske rute, pa joj i geografski pripadamo, već i sami aktivno hodamo po planinama, a mogu se pohvaliti da smo, kao obitelj, u zadnje dvije godine osvojili 40-tak vrhova koji spadaju u Hrvatsku planinarsku obilaznicu.

Posebno me veseli što je jedna od ideja projekta da se potakne povratak ljudi u napuštena područja s ciljem poticanja nekih oblika proizvodnje ne bi li i lokalna zajednica i planinari odnosno turisti bili zadovoljniji.“

U poslovnom smislu u planu im je osoviti se na stabilnije noge, a u privatnom hodati i dalje našim brdima i planinama.

"Dolazi nam sezona smokava, pa se pripremamo za preradu i paralelno pripremam Festival smokava kojeg, ove godine, organiziram već deseti put u Zadru," zaključuje Sandra Babac.

  • #Zdrava prehrana
  • #via dinarica
  • #pekmez
  • #Zadar
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Jedina u Hrvatskoj
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Neodoljivo flafaste: Recept za palačinke od 2 sastojka koje se lako pretvaraju u odličan obrok nakon teretane
Brzinske
Neodoljivo flafaste: Recept za palačinke od 2 sastojka koje se lako pretvaraju u odličan obrok nakon teretane
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
"Jedno od najljepših mjesta u BiH": Pogledajte kako ovih dana izgleda Vrelo Bosne
Spektakl boja
"Jedno od najljepših mjesta u BiH": Pogledajte kako ovih dana izgleda Vrelo Bosne
Sad je pravo vrijeme za fine-dining: 16 restorana diljem Hrvatske nudi menije po promo cijeni
Pokrovitelj Mastercard
Sad je pravo vrijeme za fine-dining: 16 restorana diljem Hrvatske nudi menije po promo cijeni
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Kako upotrebljavati sečuanski papar?
Čistač organizma
Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Zlatni savjeti
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Austrijski medij: "Stanovnici hrvatskog otoka uznemireni zbog desničara povezanih s proustaškom desnicom"
Sukob s mještanima
Austrijski medij: "Stanovnici hrvatskog otoka uznemireni zbog ekstremista povezanih s proustaškom desnicom"
Strašna nesreća u centru grada: Četvero mladih sletjelo s ceste, vozilo se zabilo u stablo
Neoprezna vožnja
Strašna nesreća u Zagrebu: Četvero mladih sletjelo s ceste, vatrogasci ih vadili iz smrskanog auta
Detalji pucnjave u susjedstvu: "Gledao sam sve s balkona, vidio sam da joj je prijetio"
Dvije osobe mrtve
Detalji pucnjave u susjedstvu: Vozač kombija s tri hica ubio odgojiteljicu u vrtiću
show
Maja Šuput u istoj večeri pjevala u Areni Zagreb i na Oktobeerfestu
bolje od originala?
Poslušajte kako je Maja Šuput otpjevala Brenin dio hit-dueta s Miroslavom Ilićem u Areni!
Rebecca Hall pojavila se u haljini koja je zbunila njezine fanove
zbunjujuća haljina!
Je li gola ili samo djeluje tako? Ovo izdanje potaknulo je gomilu reakcija
Preminula je Samantha Eggar
tužna vijest
Preminula legendarna glumica čije ćemo uloge zauvijek pamtiti
zdravlje
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
zabava
Neoprez u teretani skupo ga stajao, nastao kaos zbog jednog krivog pokreta
Jao...
Neoprez u teretani skupo ga stajao, nastao kaos zbog jednog krivog pokreta
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji odlazi na ekspediciju na Antarktiku kako bi dokazao teoriju! Vratio se pognute glave
Potpuni promašaj
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji otišao na Antarktiku kako bi dokazao svoju teoriju! Vratio se pognute glave
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
Pokažite što znate!
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
tech
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Otkrivena iznenađujuća uloga COVID-19 mRNK cjepiva u borbi protiv raka
Znanstvenici iznenađeni
Otkrivena iznenađujuća uloga COVID-19 mRNK cjepiva u borbi protiv raka
Kineska kompanija želi konkurirati Appleu i Samsungu, a osnivač je objasnio kako
Fokus je na jednoj stvari
Kineska kompanija želi konkurirati Appleu i Samsungu, a osnivač je objasnio kako
sport
Svijet šaha u šoku: U 30. godini preminuo Daniel Naroditsky
PRATILE SU GA GOMILE
Svijet šaha u šoku: U 30. godini preminuo jedan od najpopularnijih igrača svijeta
Madžid Šošić doživio tešku ozljedu
AU, OVO JE GADNO
Bosanska zvijezda koju je Gattuso škartirao u Hajduku dočekala grozne vijesti
Bivši košarkaš je teško bolestan, treba mu pomoć za liječenje u Zagrebu: "Pišem vam u suzama..."
Poslao apel
Bivši košarkaš teško je bolestan, treba mu pomoć za liječenje u Zagrebu: "Pišem vam u suzama..."
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
Supertalent: Davor Bilman dodijelio zlatni gumb šarmantnoj pjevačici Snežani Ljubojević!
SUPERTALENT
Davor Bilman dodijelio zlatni gumb šarmantnoj pjevačici Snežani Ljubojević!
Kumovi: Nije htjela spominjati masnicu, ali bilo je jače od nje
KUMOVI
Nije htjela spominjati masnicu, ali bilo je jače od nje
putovanja
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
novac
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
LOŠI SPORAZUMI
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Poslodavci uputili apel Vladi, traže odgodu povećanja minimalne plaće: "Polovica tvrtki to ne bi izdržala"
Upozorenje HUP-a
Poslodavci uputili apel Vladi, traže odgodu povećanja minimalne plaće: "Polovica tvrtki to ne bi izdržala"
lifestyle
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Jelena Rozga u Miu Miu tenisicama 2025.
Jednostavne, a efektne
Tenisice mogu biti istovremeno ležerne i elegantne – Jelena Rozga ima takav par
Renovacija stana od 55 kvadrata u Zagrebu Ivona Kalapač
Prije i poslije renovacije
Kuhinjski otok je san snova, ali gdje je ostatak kuhinje u ovom zagrebačkom stanu od 55 kvadrata?
sve
Svijet šaha u šoku: U 30. godini preminuo Daniel Naroditsky
PRATILE SU GA GOMILE
Svijet šaha u šoku: U 30. godini preminuo jedan od najpopularnijih igrača svijeta
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Madžid Šošić doživio tešku ozljedu
AU, OVO JE GADNO
Bosanska zvijezda koju je Gattuso škartirao u Hajduku dočekala grozne vijesti
Sečuanski papar
Čistač organizma

Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani

Sečuanski papar naziva se još kineski korijandar, a sastavni je dio azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinira sa slanim i slatkim jelima. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Sečuanski papar Hrana i piće
    Čistač organizma

    Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani

  • Falkensteiner Punta Skala - 4 Odabrano
    Crno jaje

    Ponuda za obiteljski odmor u Falkensteiner Family Hotelu Diadora: Raj za djecu i roditelje

  • Irena Lučić i Ivan Stiblik Hrana i piće
    U Zagrebu

    Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close