Rum je piće s prosječnom količinom alkohola od 35 do 40 posto koje se proizvodi destilacijom šećerne trske, a njegov okus, boja i aroma ovisi o duljini dozrijevanja u hrastovim bačvama. Postoje i rumovi s visokim postotkom alkohola poput Demerarana (75 posto alkohola) koji se mogu piti, ali i koristiti za flambiranje u kuhanju.

Rum se uglavnom proizvodi na Karibima i u Latinskoj Americi, a općenito dijeli na bijeli i tamni. No klasifikacija ruma podložna je još širem grananju, koju je dobro znati ako se pitate što staviti u kolače, a što u omiljeni koktel.

Rum je piće s prosječnom količinom alkohola od 35 do 40 posto koje se proizvodi destilacijom šećerne trske, a njegov okus, boja i aroma ovisi o duljini dozrijevanja u hrastovim bačvama. Što je rum dulje u bačvi, to je tekućina tamnija. 1. Rum 'light'
Light rum je poznat i pod imenima bijeli ili srebrni rum, a karakterizira ga gotovo prozirna boja i nježan okus. U bačvama dozrijeva vrlo kratko, a više je puta filtriran kako bi se iz njega uklonile nečistoće. Najčešće se koristi za pripremanje koktela Mojito, u koji se stavljaju i listići mente, soda voda te limeta. (Dobro, imamo recept i za bezalkoholnu varijantu mojita)

2. Zlatni rum

Ovo alkoholno piće odležalo je u drvenim bačvama barem šest mjeseci zbog čega je dobio karakterističnu jantarnu boju i slađi te bogatiji okus. Bacardi, Pernod Richard Havana Club i McDowell'su najpopularnije marke ove vrste ruma, od kojeg se priprema najveći broj koktela. Na raspolaganju vam je sve od jednostavne rum kole do punčeva i daiguirija.



3. Tamni rum
Tamni rum najdulje dozrijeva u drvenim bačvama - minimalno tri godine, a obično pet do sedam godina, zbog čega ima najtamniju boju tekućine i prodoran, dimni okus. Poznati brendovi su Black SealRum, Dark & Stormy, Myer Dark Rum, a bogata aroma oplemenjena karamelom najbolje dolazi do izražaja kad se piće ispija samostalno, bez ikakvih dodataka.

4. Začinjeni rum
Riječ je o tamnom rumu koji je aromatiziran začinima i bojom karamele kako bi mu se dao vrlo sladak okus. Njegov najslavniji predstavnik je poznati brend Captain Morgan. Može se ispijati kao samostalno alkoholno piće, a njegova začinjenost posebno će doći do izražaja ako ga dodate u kolače temeljene na umaku od karamele.



5. Rum za kolače
Na našem tržištu poznat je Badelov Domaći rum za kolače, koji je nakon ulaska u Europsku uniju preimenovan u Badelov Domaći. Riječ je jakom alkoholnom piću dobivenom aromatiziranjem etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla, obojan te s minimalno 35 posto alkohola. Iako nema nikakve veze s 'pravim' rumom, rumom za kolače ili rumom za čaj naziva se još iz vremena Austro-Ugarske Monarhije kada je oplemenjivao okus kolača, pekmeza od šljiva i drugih slastica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju