Iako bi od odabira vina trebalo obratiti pozornost o kakvom se jelu radi, desertu, predjelu ili glavnom jelu te o vrsti namirnica u istom, s jednom sortom nikada ne možete pogriješiti. Jedna od najraširenijih hrvatskih sorti, graševina, ima svjež i skladan okus. Već kao mlado vino pokazuje dobre odlike posebno pitkog vina, a starenjem i dozrijevanjem samo poboljšava svoja svojstva što ga čini idealnim izborom za više vrsta jela.

Bakalar ili druge vrste ribljih jela za Badnjak

Bakalar na bijelo ili na crveno kao ''jušnija'' varijanta jelo je koje će se naći na blagdanskim stolovima u većem dijelu Hrvatske dan prije Božića. Uz ovo jelo, kao i ostala spravljena od bijele ribe, odlično će pristajati suho vino poput Vrhunske graševine berbe 2018. vinarije Kutjevo, najprodavanije hrvatske butelje u godini koja je uskoro iza nas. Ovo vino najnagrađivaniji je njihov proizvod, a cjenovno je mnogima prihvatljivo pa su zbog rasprodane Vrhunske graševine berbe 2017. s ovom izašli znatno ranije od drugih vinarija pa će u prodavaonicama biti dostupno i u ovo blagdansko vrijeme.

Bakalar za Badnjak Bakalar za Badnjak (Foto: Getty)

Sve to čini ga idealnim izborom za jela kojima treba svečanija nota. Ovo laganije suho vino bit će odlično i uz riječnu ribu, ali i uz razne salate i predjela poput mladih sireva, šunke, kobasica, pršuta, guščje jetre ili pašteta koje ćete možda poslužiti prije božićnog ručka ili blagdanske večere.

Purica s mlincima, pašticada ili slasno pečenje za Božić

Vrhunsku graševinu Kutjevo berbe 2018. možete poslužiti i za svečani Božićni ručak, ako se sastoji od bijelog mesa kao što je purica s mlincima, patka ili neka druga hrskavo pečena perad ili odojak. Slasna pečenja, bilo teleća ili janjeća odlično će pristajati uz kompleksnije vino moćnog okusa, fine zrelosti i dugog trajanja poput graševine de Gotho iz 2017. koje je šest mjeseci odležalo u barrique bačvama. Ovo odlično je poslužiti i nakon juhe, a oplemenit će i jela od plave ribe poput pašticade od tune, rakove dagnje na buzaru ili složenije salate s jačim okusima poput onih s dimljenim lososom, srdelama ili inčunima.

Klasična pašticada s njokima koja se tradicionalno jede u blagdansko vrijeme ili pak u posebnim prilikama tijekom godine, obično se poslužuje uz jaka crna vina, no ako niste njezin ljubitelj preporučujemo premium graševine Kutjevo. Uz spomenutu graševinu de Gotho, graševina Turković pokazat će svu svoju slojevitost šarolikih cvjetnih nota i aromu dozrela voća uz pikantno i aromatično jelo kao što je pašticada.

Omiljena sarma koja se jede danima nakon Nove godine

Omiljeno jelo za ispraćaj stare i ulazak u novu godinu za mnoge je sarma ili arambašići. Ovi mesni smotuljci u kiselom zelju jedu se i danima nakon novogodišnjeg tuluma, a smrznuti mogu dočekati i sezonu skijanja. Uz njih najbolje pristaju aromatična bijela vina kasnijih berbi koje će ublažiti kiselost samog jela.

Dok je graševina ledeno vino 2009 vinarije Kutjevo pravi izbor kao samostalan ''desert'' ili partner premium blagdanskim slasticama.

Sarma Sarma (Foto: Getty Images)

Graševina kao omiljeno vino u Hrvata bit će i poklon s kojim ne možete pogriješiti prilikom odlaska u goste. Savjetujemo da igrate na sigurno i sa sobom ponesete Vrhunsku graševinu berbe 2018. vinarije Kutjevo.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju