Jasno, svi znate kako ćete u Provansi ili Burgundiji uživati u finim francuskim vinima, a na zelenim toskanskim brežuljcima popiti par čaša famoznog Chiantija! No, dobrog vina ima i na drugim mjestima, a evo koje nam vinske regije često prolaze ispod radara!

1. Dolina Douro, Portugal

Iako je Portugal poznat po dobrim vinima, baviti se uzgojem vinove loze u ovoj regiji nije nimalo lagan posao zbog tla visoke kiselosti. Unatoč tome vinska povijest u Douru stara je gotovo 2 tisuće godina. Dolina je 2001. stavljena na popis UNESCOve baštine zbog vinske tradicije, a najpoznatije vino koje se ovdje proizvodi svakako je Porto, iako ćete naići i na neka druga slavna crvena vina.

2. Tasmanija

Zahvaljujući umjerenoj klimi (sličnoj onoj u europskkim vinskim regijama), ovdje se proizvode izvrsna i svjetski poznata pjenušava vina, ali naravno, pronaći ćete i sasvim solidna bijela i crvena. U Tasmaniji postoje četiri vinske regije, a zahvaljući ugodnoj temperaturi, isplati se doći u svako doba godine.

3. Gruzija

Gruzija ima prilično dugačku vinsku kulturu. Naime, neka istraživanja govore kako se ovdje u vinima uživa već 8 tisuća godina, čime se ova bivša sovjetska država svrstava u sam vrh zemalja s najstarijom proizvodnjom. Također, prema riječima nekih vinskih eksperata, očekuje se da će Gruzija postati zemalja čija će vina uskoro zagospodariti svjetskom vinskom scenom.

4. Urugvaj

Glavno i najpoznatije vino ove južnoameričke zemlje je Tannat, koje svoje korijene vuče u francuskim sortama grožđa. Vino se izvrsno slaže s mesnim jelima kao što su janjetina i govedina. Los Caminos del Vino (vinska cesta) jedna je od stvari koje su nezaobilazne. Najbolje vrijeme za posjetu su siječanj i veljača.

5. New York

Jasno, ne mislimo na grad, već na istoimenu saveznu američku državu. Iako vam to vjerojatno nikad ne bi palo na pamet, i ovdje se proizvode izvrsna vina, posebno ona bijela. Naročito je poznata dolina Hudson, a recimo da se u ovoj državi proizvede više od 200 milijuna boca godišnje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju