Batumi je zabavno i opušteno mjesto, a za probirljivije putnike grad nudi i mnoštvo ugodnih iznenađenja koja, ako se kombiniraju s nekoliko dana odmora i opuštanja u jednom od izvrsnih gradskih hotela, pružaju idealan način da doživite odmor po mjeri.

Zbog svog položaja u Batumiju zime nisu prehladne niti su ljeta prevruća. Upravo je ta činjenica privukla elitu iz brojnih država u Batumi i odatle je rasla njegova reputacija kao izvrsnog mjesta za odmor.

Batumi je lučki grad, ali budući da je obližnja granica s Turskom bila zatvorena tijekom razdoblja dok je Gruzija bila dio SSSR-a, značaj grada je pomalo opao i tek nakon raspada Sovjetskog Saveza ranih 1990-ih, Batumi je ponovno počeo cvjetati. Uz pomoć novoimenovane gruzijske administracije, koja je željela vratiti Batumi na kartu (i s komercijalnog i s turističkog gledišta), grad se ubrzo pretvorio iz pomalo zabačenog i zapostavljenog u jedno od najživljih mjesta u zemlji.

Batumi je sasvim drugačiji od bilo kojeg drugog grada u Gruziji, svakako je vrijedan posjete jer nudi fascinantan kontrast s drugim, tradicionalnijim, destinacijama u zemlji. Batumijska eklektična mješavina arhitekture nesumnjivo je jedna od njegovih glavnih atrakcija. Prošećite središtem grada, koncentrirajući se na područja oko Dramskog kazališta ili trga Europe i brzo ćete uočiti tradicionalne ruske kuće iz 19. stoljeća, ultramoderna remek-djela – nebodere i jarke boje stambenih zgrada iz sovjetskog doba.

Teško je propustiti privlačan hotel Radisson Blu ili Batumi Tower, koji su dva primjera novije gradske gradnje. A ako se pitate kakva je to građevina čudnog izgleda na vrhu Batumi Bulevara - to je gradska palača za vjenčanja ili ono što bismo češće nazvali matični ured. U teoriji, takva mješavina arhitektonskih stilova ne bi trebala funkcionirati, ali ovdje nekako funkcionira, a kako bi se cijela vizura upotpunila u pozadini se izvija impresivni Kavkaz.

Prilikom posjete Batumiju, svakako ćete doći i do Batumi Bulevara. Ovaj obalni park i šetnica koji datira iz 1881. godine, i dalje je srce grada koji kuca, posebno u ljetnim mjesecima kada su noći duge, a šetnica i susjedni kafići i barovi preplavljeni turistima. Prvobitno izgrađen po nalogu tadašnjeg guvernera okruga Batumi, obalni park je manje-više zadržao svoje izvorne značajke, ali se bulevar od tada proširio i sada je ukupno dug čak sedam kilometara s brojnim fontanama, kafićima i barovima na plaži.

Turski pogranični grad Hopa nalazi se samo 37 kilometara jugozapadno od Batumija. Štoviše, Batumi su osvojili Osmanlije u 15. stoljeću i, osim u nekim periodima kada je ponovno zauzet, ostao je u turskim rukama sve do Rusko-turskog rata 1877-78. Stoga nije iznenađujuće da Batumi još uvijek ima autentičnu tursku četvrt, koja nije samo zadivljujuće mjesto za lutanje, već i područje za koje se morate obratiti ako žudite za ukusnom turskom kuhinjom.

Uz arhitekturu, druga stvar koja je najuočljivija u Batumiju je obilje neobičnih skulptura i spomenika. Od brojnih umjetničkih djela raširenih po cijelom gradu, dva najpoznatija nalaze se na sjeveroistočnom kraju Batumi Boulevarda. Ali i Nina su par metalnih kipova koji se neprestano okreću, i jedni su od najpoznatijih kipova na svijetu. Kip predstavlja tragično razdvajanje dvoje ljubavnika; Alija - muslimanskog dječaka i Ninu kršćansko-gruzijsku princezu.

Jedna od najugodnijih stvari u provođenju vremena u Batumiju je prilika da istražite vrhunsku scenu restorana i kafića u gradu. Nakon Tbilisija, Batumi ima najbolje restorane u zemlji i naći ćete razna mjesta uz i u blizini bulevara/plaže i na ulicama koje vode od njega. Jedno od najljepših mjesta je trg Piazza s očitim talijanskim utjecajem.

Stari grad je također sjajno mjesto za okusiti lokalna jela. Od tradicionalnih restorana u gruzijskom stilu do pekarnica koje prodaju svježe pečeni khachapuri i lobiani (gruzijski sir i kruh punjen grahom), u ovom dijelu grada postoji mnogo opcija za sve ukuse. Ako ste u potrazi za restoranom s pogledom, tu je restoran i bar Clouds na 19. katu hotela Radisson Blu. Pogled iz restorana je spektakularan.

U svakom slučaju, Batumi vas neće razočarati. Iako je Batumi tek nešto skuplji od ostatka Gruzije, i dalje je jeftiniji od većine europskih destinacija. Obrok je ovdje moguće platiti svega 4-6 eura, dok će vas smještaj u gradu koštati od 30 eura po noćenju na više.

Poželite li saznati više o Gruziji, svakako se zaputite do stranice turističke zajednice Gruzije i otkrijte sve ljepote vaše iduće avanture.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju