120 odabranih vinara na dvodnevnom vinskom festivalu u Laubi, 20 specijaliziranih radionica u Hotelu DoubleTree by Hilton i premijerno izdanje Vinart Petit Tastinga sukus je dva tjedna u potpunosti posvećena vinu pod brandom Vinart Grand Tasting.

Vinart Grand Tasting vinski je festival koji je već četvrtu godinu zaredom nezaobilazno mjesto u kalendarima ljubitelja vina i vinskih profesionalaca, a koji funkcionira kao pozivni festival na kojem organizator ugošćuje one najbolje i najzanimljivije među hrvatskim vinarima. Ove godine Vinart Grand Tasting ponovno dolazi u Laubu, 1. i 2. ožujka.

„Želimo poticati i razvijati izvrsnost pa iz godine u godinu ulažemo napore u izbor vinara, te kvalitetu radionica i cjelokupnog iskustva“, izjavio je autor projekta i glavni organizator Saša Špiranec.

Slijedeći ovu ideju, dan prije službenog početka festivala 28. veljače, u Hotelu DoubleTree by Hilton, bit će po prvi put održan Vinart Petite Tasting na temu New Europe Terroirs. Posjetiteljima će se predstaviti 130 vinskih etiketa iz 12 zemalja Nove Europe.

Tako će vinska publika moći isprobati vina iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, BiH, Rumunjske, Češka, Slovačke, Gruzije, Makedonije, Moldavije, Turske koja snažno izražavaju jedinstvene mikroklimatske i pedološke uvjete u kojima su stvarana.

Vinart Vinart (Foto: PR)

„Većina vina i vinara koji dolaze nepoznata je i nedostupna hrvatskoj vinskoj publici i vjerujemo da donosimo nešto jedinstveno, novo i drugačije“, naglasio je Špiranec i dodao da je, pri sastavljanju liste vina za Petit Tasting prednost davao autohtonim sortama, iako ima i međunarodnih. „Ključni su bili izvrsni rezultati u zadanom području te osebujan izričaj“, pojasnio je Špiranec.

Među etiketama koje stižu na Petit Tasting tako su Veliko Belo (Movia), Rebula (Jakončič), Renski Rizling (Protner), Mjesečar (Brkić), Blatina Carsus (Škegro), Graffiti (Bjelica), Kremen Kamen (Matalj), Ryzlink Vlašski (Gala), Takvkveri (Gotsa), Feteasca Neagra (Bala Geza), Franz Ferdinand (Markus), Ocu (Boškinac), Santa Elizabeta (Benvenuti) i još mnoga, mnoga druga.

Ove će godine na festivalu boraviti i jedno ugledno međunarodno ime vinskog svijeta - Anthony Rose, autor koji o vinu piše za Decanter i Independent te je dopredsjednik panela Decanter World Wine Awards Australia. Bit će ovo dobra prilika da mu se Hrvatska predstavi s najboljim izborom vina.

Vinski profesionalci i ljubitelji vina i ove će godine prije samog festivala, već od 22. veljače, moći posjetiti jednu od 20 vinskih radionica u Hotelu DoubleTree by Hilton. Ulaznice za ove radionice već se nalaze u slobodnoj prodaji na web-stranicama Vinart Grand Tastinga.

Vinart Vinart (Foto: Vinart Grand Tasting)

Na samom festivalu, ponovno će za sve posjetitelje biti dostupna Pop-up vinoteka s prezentiranim vinima, a uz svaku kupljenu ulaznicu za festival moguće je ostvariti popust u Pop-up vinoteci ili za vožnju taksijem.

Raspored radionica uoči festivala Vinart Grand Tasting:

Petak, 22. veljače 2019.
14:30 Bijela Burgudnija masterclass by Carlos
16:00 Cattunar 4 terre - jedan terroir, četiri tla, četiri malvazije, jedna ruka
17:00 Babić - novo vrijeme
18:30 Rizman Primus vertikalno kušanje i St. Michael premijera
19:30 Meneghetti, vertikala istarske ikone

Subota, 23. veljače 2019.
14:30 Mythos Burgundy by Carlos
16:00 Maraština - je li najraširenije dalmatinsko bijelo vino nova "graševina" s krša ili nešto sasvim drugo?
17:00 Korak evolucija - Plešivički terroir u svojoj najiskrenijoj formi
18:30 Jasnin tango s vinima
19:30 Radovan - istarski Grand cru za Red Bordeaux

Srijeda, 27. veljače 2019.
13:30 Tomić - vertikalno kušanje vodećeg hvarskog plavca
16:00 Premium gin masterclass by Marin Nekić i Filip Savić
16:30 Nove dimenzije škrleta iz vinarije Voštinić Klasnić
18:00 Riesling masterclass by Ivo Kozarčanin
19:30 Feravino Grasecco, domaći odgovor na Prosecco

Četvrtak, 28. veljače 2019.
14:00 - 19:00 Vinart Petit Tasting: New Europe Terroirs
15:00 Zind Humbrecht - usporedno kušanje
16:30 Pinot noir masterclass by Matjaž Lemut
17:00 Rhone wine region masterclass by Jo Ahearne
19:30 Coronica - velika crna vina iz majstorske radionice Morena Coronice

Više o radionicama pročitajte na Vinartovim stranicama ili Facebooku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju