• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Vinarija Trdenić: Vrhunska vina koja lako prate tradicionalnu kuhinju, ali i visoku gastronomiju

Ova vrhunska i kvalitetna vina možete probati i u zagrebačkim kafićima i restoranima. Pinot sivi možete popiti u Wine baru Basement, a Traminac je već dugo prisutan u Sheratonu kao vino kuće...

Punkufer avatar placeholder
Matea Vipotnik 4.12.2016 08:30 komentari
viber Created with Sketch.
Patka na mongolski, cous cous
Patka na mongolski, cous cous (Foto:Matea Vipotnik)

Galerija Patka na mongolski, cous cous 0 Pilertina u mješanom sezonskom povrću 0 Sporo pečeni vepar 0

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Grand Egyptian Museum (GEM) Novi na popisu Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka


Na 15 hektara vinograda, Vinarija Trdenić iz Popovače uzgaja grožđe od kojeg proizvodi 100 tisuća litara vina godišnje. Najprepoznatljivije njihovo vino je tradicionalna moslavačka sorta Škrlet, ali uz njega ističu se i Pinot sivi, Pinot bijeli, Cabernet Sauvignon, Rajnski rizling, Graševina, Traminac i Portugizec, a od ove godine u ponudi je i Pjenušac Trdenić.

Kvalitetna i vrhunska vina Vinarije Trdenić možete kušati u njihovoj Vinoteci u Popovači, gdje možete obići podrume i vinograde i upoznati tehnologiju proizvodnje vina te u Voloderskoj kleti, u čijoj su ponudi i brojna autohtona jela. Do Vinarije od Zagreba autoputom imate oko pola sata vožnje, a ova vrhunska i kvalitetna vina možete probati i u renomiranim zagrebačkim kafićima, restoranima i wine barovima.

Posebno dizajniranu večeru s vinima Vinarije Trdenić kao zvijezdama večeri, u Voloderskoj kleti osmislio je sommelier Tomislav Jakopović, a za odličnu izdvedbu bio je zaslužan kuhar Josip Mešnjak.

Meni od sedam sljedova počeo je predjelom od krem moussea od guske i patke uz kojeg izvrsno paše Pjenušac Trdenić, koji tek treba izaći na tržište. Ovaj natur pjenušac napravljen je prirodnom šampanjskom metodom i bez ekspedicijskog likera. U njemu je udio bijelog pinota 80, rizlinga 15 i graševine 5 posto, a ima 11,8 posto alkohola. Berba je 2015.

"Liker diktira ton pjenušca, a ovaj pomalo hrabri uradak je natur i neće se moći standardizirat nego će uvijek ovisiti o berbi. Ovaj pjenušac srednjeg tjela ima karakter, izraženu aromu i naglašenu svježinu", istaknuo je sommelier Tomislav Jakopović dodajući kako za pjenušac baza mora biti dobro vino, visokih kiselina i ekstrakta.

Uz Škrlet Trdenić, također lanjske berbe, poslužena je hladetina sa svježim povrćem, raznolikim mesom, svinjske nogice, tetive, buncek, dimljene kobasice, janjetina, piletina i nešto ovčetine, a povrće je rezano kada je sve skuhano, kako bi dalo svježinu jelu. Sa strane su kapare na aceto balsamicu i bučino ulje.

Kombinacija koja uz vrhunsko vino daje balans na tanjuru. "Škrlet Trdenić ruši sve prerasude o škrletu kao godišnjem vinu kojega treba popiti do sljedeće berbe. Sada je tek u najboljoj formi", ističe Jakopović koji za Škrlet Trdenić kaže kako ga odlikuje prepoznatljiva sortnost, gdje su se primarnim i sekundarnim aromama bijelog voća sramežljivo pridružile ugodne tercijarne arome.



Piletinu u miješanom sezonskom povrću s aromatiziranom tartufatom popratio je Pinot bijeli, berbe 2015.
Meso je pečeno na naglo uz razno povrće, gljive, sir parmezan i aromatizirano je tartufatom (tartufi pomiješani s vrganjima).

"Bijeli pinot kod nas je nepravedno zanemarena sorta, ali jako zahvalna kao veliki prijatelj hrane. Ovaj Pinot odiše voćnošću, a kasnije se otvaraju i cvjetne arome, s dugim završetkom", opisuje Tomislav.

Gulaš od sipe i boba s palentom jelo je čvrste strukture, u kojem se ističu arome jadranske sipe i palente aromatizirane špekom. "Sjajno ga pokriva Pinot sivi, koji postiže zavidne rezultate u Moslavini, a ovaj je punog tijela, izraženih voćnih aroma breskve, zrele kruške i tropskog voća, s nešto višom svježinom od uobičajenih pinota uz lagani dodir rabljenog barriquea. To mu daje i dodatnu živost", opisao je Jakopović.

Patka na mongolski i cous cous poslužena je uz Portugizec lanjske berbe. Pačja prsa pripremljena su posebnom tehnikom tako da se stave na jako zagrijanu ploču i pod pritiskom se peku 45 sekundi sa svake strane. Izrežu se na rezance i stavljaju u zagrijani umak od soje, đumbira i rižinog octa, posluženo uz cous cous. Sommelier Tomislav Jakopović objasnio je neobičan izbor za sljubljivanje, mlado vino lanjske berbe.

"Portugizec je mlado vino koje se obično popije do nove godine, pa unatoč očekivanju da je ovo vino već trebalo biti popijeno, dokazao je da može zadržati prvobitnu voćnost (u kojoj ovdje dominira višnja) i svježinu", zaključio je Jakopović dodajući kako je kombinacija Portugizca i patke idealna jer su po strukturi i aromatskom profilu slični.

Sporo pečeni but od vepra poslužen je na podlozi od pirjane šumske jabuke i hrena. Vepar se kratko pekao i stavio u pećnicu na 80 stupnjeva, prekriven folijom što je omogućilo jednaku termičku obradu. Pekao se 12 sati, a prilog mu je dao ravnotežu i potrebnu svježinu koja je naglasila veprovinu. Servirano je uz Pinot crni Risovac, male privatne vinarije Ivanić iz Kutine. "Ovo strukturirano vino, uz dugotrajnost i pamtljivost mirisa i okusa, odlikuje se raskošnim i prepoznatljivim mirisima crnog pinota i premda mu je potrebno još malo odležavanja u boci , odlikuje ga nevjerojatna elegancija. Potrebno je naglasiti i to da je vino iskreno i odnjegovano uz minimalnu intervenciju vinara u podrumu, koji je računao na kvalitetno grožđe i dobre barique bačve te je na najboljem putu da kao pravi predstavnik ovog teroara postane veliko vino", kazao je Jakopović.

Desert je stigao u neobičnom obliku, tradicionalna štrudla dezintegrirana je na dijelove. Domaća slatka krema, na kojoj su jabuke marinirane u limeti, a hrskavo "sijeno" od tijesta izribano je na vrhu slastice. Sve je preliveno vrućim ganacheom od bijele čokolade. "Kuhar se poigrao svim sastojcima štrudle, ali drugačijim redoslijedom, a desert je odlično pokrio polusuhi Traminac Trdenić, još jedno od vrhunskih vina iz njegove vinarije. Odlikuje se bogatim cvjetnim mirisima, posebice lipom i anisom, a živost mu daje nešto viša kiselina od one na koju smo navikli kod hrvatskih traminaca, posebice onih iz istočne Slavonije. S tim posebnim odnosom kiselina i zaostalog šećera jedinstven je na hrvatskom tržištu", ističe Tomislav Jakopović dodajući kako je u svim ovim vinima, koja su osebujna i iskrena, jako vidljiv potpis vinara. "Kod vina Trdenić doista dobivamo vrijednost za novac, jer su u svojoj kategoriji daleko najjeftinija, što i nije baš najbolje za njihov ugled. Podjednako mogu pratiti tradicionalnu kuhinju, ali i visoku gastronomiju", zaključuje Jakopović.

  • #piće
  • #Vino
  • #vinarija trdenić
  • #voloderska klet
  • #tomislav jakopović
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Prava jesenska
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
(Ohridski) čomlek
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Nenamjerno, a sjajno
Kada pogreška vrijedi milijarde: Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Kako je Staljin ukinuo - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Nije išlo
Kako su u Rusiji ukinuli - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Za pola sata
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Čistio bunar i pronašao eksplozivna sredstva
POLICIJA IZAŠLA NA TEREN
Slavonac čistio bunar, pa se šokirao pronalaskom: Odmah je pozvao policiju
Veterinarska struka: Potrebno ulaganje države, bolesti se šire, struke sve manje
Veterinari upozoravaju
Hrvatska je u ozbiljnom problemu: "Bolesti se šire, a struke je sve manje, svakodnevno trpimo napade"
Kripto prevarant i supruga ubijeni u Emiratima
Namamili ih na sastanak
Ubijeni milijunaš i supruga: Raskomadane ih pronašli u kontejnerima
show
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Gordan Grlić Radman u šetnju zagrebačkom špicom poveo suprugu Marijanu
evo kako izgleda!
Ministar Grlić Radman pod ruku je u šetnji špicom vodio suprugu, o kojoj je poznato samo jedno
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
4 lijeka koje ne biste smjeli miješati s omega-3 suplementom
Oprez!
4 lijeka koje ne biste smjeli miješati s omega-3 suplementom
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kirurg otkrio jednostavan test kojim možete provjeriti zdravlje srca! Na ovo treba pripaziti
Zdravlje na prvom mjestu
Kirurg otkrio jednostavan test kojim možete provjeriti zdravlje srca! Na ovo treba pripaziti
tech
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Poznati su neki detalji
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
sport
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
otežan put
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
Kumovi: Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkiri ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkiri ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
KUMOVI
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
novac
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
lifestyle
Zašto birati eriku prije vrijeska?
zanimljivo i korisno
“Načinjena je nepravda prema prirodi“: Evo zašto bismo uvijek trebali birati erike, a ne ovakav vrijesak
Crne haljine za jesen i zimu 2025. iz trgovina
od xs do xxl
15 haljina koje stvarno stoje svima, najjeftinija je 13 eura
Salonke Jimmy Choo iz bridal kolekcije
BLJEŠTAVE LJEPOTICE
Savršenstvo! Jesu li ovo najljepše štikle za mladenke koje ste dosad vidjeli?
sve
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
otežan put
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Vislander - 4
Vislander

Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku

"Nadam se da će ovakva predstavljanja privući ljude da piju plavce i kupuju ih, pa da ostanu ovdje, a ne odlaze u izvoz", zaključio je Marko Vojković prekrasno druženje... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kušanje i Masterclass na temu sorte plavec žuti - 5 Hrana i piće
    Vrijedan pozornosti

    Ružno pače vinskog svijeta: Plavec žuti - sorta koja daje izvrsne pjenušce s karakterom šampanjaca

  • Šampanjac - 4 Hrana i piće
    Živjeli!

    Mjehurići sreće i elegancije: Zanimljivosti i slavni citati za svjetski dan šampanjca

  • Vislander - 4 Hrana i piće
    Vislander

    Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close