Pita od jabuka mađarski je klasik koji miriše na limun i cimet. Tijesto je vrlo jednostavno i priprema se od brašna, maslaca, šećera, praška za pecivo, jaja te limunove korice koja daje finu aromu, baš kao i vanilija.
Dodaje se i punomasno kiselo vrhnje koje daje sočnost piti. Najbolje jabuke za mađarsku pitu od jabuka su Granny Smith, Idared, Pink Lady ili Jonagold, a nakon što ih naribate, dodajte im šećer u prahu i pospite ih mljevenim cimetom i limunovim sokom. Ostavite da odstoji, jabuke će pustiti puno soka. Dodatno ih istisnite, ali pazite da ne pretjerate kako nadjev ne bi bio previše suh.
Sastojci za pitu od jabuka:
Tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 115 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja + malo više ako je potrebno
- 1 prstohvat soli
- 1 žličica naribane limunove korice
Nadjev:
- 6 srednje velikih kiselih jabuka
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica cimeta u prahu
- 4 žlice mljevenih oraha (po želji)
- 1 žlica limunovog soka
- 1 jaje za premazivanje tijesta
Priprema:
- Pomiješajte brašno i narezani maslac rukama. Smjesa će biti prilično mrvičasta.
- Dodajte jaje, šećer u prahu, sol, ekstrakt vanilije, prašak za pecivo, kiselo vrhnje i limunovu koricu. Zamijesite tijesto. Dodajte još brašna ako je potrebno.
- Podijelite tijesto na dvije kugle, prekrijte ih i ostavite da odstoje 20 minuta.
- Ogulite jabuke, uklonite jezgru i naribajte ih. Dodajte šećer, cimet i limunov sok. Dobro izmiješajte i ocijedite sok – sačuvajte ga, jako je ukusan.
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim za pečenje namastite maslacem i pobrašnite.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan dio tijesta na veličinu lima za pečenje (28x20 cm) i položite ga u lim. Po tijestu pospite polovicu mljevenih oraha (po želji). Preko tijesta rasporedite jabuke; pospite preostalim orasima.
- Razvaljajte drugi dio tijesta i stavite ga preko jabuka, zatvorite rubove i napravite proreze. Izbockajte tijesto vilicom kako bi para mogla izlaziti i premažite ga jajem.
- Pecite kolač 30 minuta, dok gornja kora ne postane lagano zlatna. Ostavite da se hladi pa narežite na kocke, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Koliko jaja smijemo pojesti na dan? Novi eksperiment zbog kojeg bismo mogli promijeniti mišljenje +4