Andro Tomić, vlasnik vinarije Tomić, nedavno je u Zagrebu održao predstavljanje odabranih etiketa Pošipa i Plavca Malog, uz liker Eurforija. Njegovi Plavci pitki su i elegantni, a Pošip iz 2015. bijelo je vino koje biramo za blagdanski stol.

Danas je obiteljska vinarija Tomić, jedan od najboljih i najuspješnijih proizvođača naše najpoznatije dalmatinske sorte - Plavca Malog. Rade ga kao sortno vino, odležano u malim barrique bačvicama te u kupažama s Cabernet Sauvignonom. Plavci iz Tomićeva podruma pokazuju koliko elegantno i pitko ovo vino može biti.

Andro Tomić je nakon završenog Agronomskog fakulteta nastavio usavršavati u inozemstvu. Nakon višegodišnjeg izbivanja, donio je odluku o povratku na rodni Hvar te je odlučio pokrenuti obiteljsku vinariju, koja je danas jedno od omiljenih odredišta svih ljubitelja vina koji se zateknu u blizini.



Bijelo vino u kojem ćemo uživati u zimskim mjesecima i na blagdanskom jelovniku


Pošip je jedna od najpotentnijih dalmatinskih bijelih sorti. Vino snažnog karaktera i izraženije voćnosti, jedno je od cjenjenijih bijelih sorti Hrvatske. Pošip vinarije Tomić, uz dodir drveta u kojem provodi nekoliko mjeseci, dobiva još moćniji karakter, karakter pravog bijelog vina za ovo doba godine.

Pošip iz 2015. kremozno je bijelo vino, punog tijela. Trideset posto pošipa odležava u barrique bačvicama dajući tako fine note drveta, a kako vino za vrijeme sazrijevanja u bačvi dodatno odležava i na kvascima, osjete se fine arome tosta i peciva, tipične za francuske šampanjce. Izvrsna je to kombinacija za Pošip, inače svjež i citrusan, svježih kiselina te aroma marelica. Pošip 2015. svježe je, ali vrlo zaokruženo vino. Izvrstan odabir za hladne zimske mjesece i tradicionalnu kuhinju poput purice s mlincima.



Tomićevi Plavci

Sorta po kojoj je hvarska vinarija Tomić najpoznatija je Plavac mali. S ovom je snažnom i robusnom sortom, koja često može dati suviše tanična i snažna vina, s previše alkohola, zahtjevno je postići eleganciju kojom odišu Tomićevi plavci. Oni su izrazito sortni, balansirani i vrlo pitki. Stilistika koja se donedavno nije mnogo koristila za plavce. Vjerojatno je ova preciznost jedan od razloga zbog kojeg je hvarska vinarija dobila same komplimente ikone talijanskog vinarstva Elia Altarea.

2014. uopće ne pamtimo kao dobru vinsku godinu, barem na području Hrvatske. Uvjeti su u nekim europskim vinogradima bili sjajni, no u Hrvatskoj smo doživjeli hladnije vrijeme, vrlo kišno ljeto koje je potrajalo do pred samu berbu grožđa. Teško je u takvim uvjetima napraviti vino iza kojeg će stajati filozofija jedne kuće, pa se većina vinara odlučila ili preskočiti ovu godinu za neke svoje etikete ili drastično smanjiti volumen proizvodnje te godine, radeći dodatne selekcije grožđa u samim vinogradima te kasnije i u vinariji, birajući tako zaista, samo dovoljno dobre grozdove koji mogu činiti njihova vina.



Plavac Tomić 2014. najprodavanija je etiketa vinarije Tomić, a izazovna berba 2014. nije razlog da je preskočite na policama dućana. Selekcijama i dodatnim odabirom grožđa koje ide u ovaj Plavac, berba 2014. polučila je rezultatima. Ravnomjeran u svježini i ozbiljnosti, vrlo prihvatljive cijene od oko 70-ak kuna, Plavac je odličan za svakodnevne prilike.

Prije 15-ak godina Andro Tomić prvi počinje raditi kupažu autohtonog Plavca s internacionalno poznatim Cabernet Sauvignonom, trudeći se u Caplaru postići bogatiji aromatski profil vina te kompleksnije i elegantnije strukture. U Caplaru su obje sorte jednako zastupljene, omjer je 50:50, te je Plavac na nosu odmah prepoznatljiv. Baš kao i Cabernet Sauvignon.

Caplar ima arome šljiva, mediteranskog bilja i prepoznatljivu rustikalnost Plavaca u kombinaciji s tipično tamnijim, bobičastim voćem Caberneta; ribizle i ozbiljnjih nota duhana i zemlje. Ozbiljnija je ovo kupaža koja odležava 12 mjeseci u malim hrastovim barrique bačvicama i vino koje ćemo vjerojatno otvoriti za posebne prilike i svečanije ručkove. Odlično će pratiti finu dalmatinsku spizu, pašticadu s njokima.

 

A photo posted by pret a wine (@pretawinehr) on


Perjanica vinarije, svakako je Plavac Mali Barrique. Tanini dodatno omekšani odležavanjem u drvetu, vino ozbiljnije strukture te punog, zrelijeg voća, višanja i šljiva. Arome začina, kože i duhana zaokružuju dojam dok se vino nastavlja otvarati u čaši. Ovaj ćete Plavac poželjeti duže držati u čaši kako biste primijetili koje će se arome dodatno pojaviti s vremenom.

Svakako zanimljiv odabir za blagdanski ručak s obitelji, od izvrsnog Pošipa za ljubitelje karakternih te ekspresivnijih bijelih vina do klasika hrvatskog vinarstva: Plavca Malog.

Još priča o vinima i više pronađite na Martininom blogu Pret-a-Wine, Instagram profilu ili na Facebook stranici.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju