Na položaju Babe, u trogirsko-kaštelanskom vinogorju, prostire se 13 hektara vinograda, crnih sorti vinograda, najviše autohtonih – plavca malog i crljenka kaštelanskog. Prva berba datira iz 2008. godine, a na samljevenom kamenjaru odmah je svoj obol dala jaka refleksija. Ime samog vina potvrđuje mit o istoimenom grčkom bogu sretnog trenutka, jer je Kairos očito svojim prstom dotaknuo padine kod Trogira. Tri vina iz berbe 2011. ispričala su nam svoju priču kroz ugodno predstavljanje glavnog enologa Kairosa Nikše Zglava i direktora Ljube Jelavića. Bornstein, najljepši podrum u Zagrebu, lagano je utonuo u još jednu ukusnu, mirisnu i toplu priču...

Plavac mali 2011. snažno je i visoko alkoholno crno vino, izraženih voćnih aroma i blago povišenih kiselina koje je 12 mjeseci odležalo u novim slavonskim barrique bačvicama, s odličnim potencijalom starenja. Pašteta od gusje jetre na pečenoj smokvi sa čipsom od parmezana svojom je slatkoćom sjajno parirala živahnom vinu koje će sigurno biti dotjeranije kad još malo odstoji.

Tragurion cuvée 2011. je suho, gusto crno vino punog okusa, visokih alkohola i nešto izraženijih tanina. Kupaža je stranih sorti - merlota, cabernet sauvignona, syraha i tempranilla, a izvrsno se upotpunila s Ragùom od zeca s koromačem i borovicama, posluženim uz papardelle.

Hit večeri je svakako bio Crljenak/zinfandel 2011., suho i vatreno vino nježnog voćnog mirisa koje je 14 mjeseci dozrijevalo u barrique bačvama. U spoju s tostadom od odležanog ramsteka u ružičastom papru na podlozi od domaćeg dimljenog sira, prelivenom medom od lavande - bacila nas je trenutno na stari kameni stol u blizini mora. Čisti Mediteraneo...

„Kao mala zemlja, Hrvatska nema velike šanse da bude konkurentna u masovnoj proizvodnji vina, ali itekako možemo pričati priču o teritoriju i privući ljude u podrume i vinograde te postati prepoznatljiva vinska regija i vinska turistička destinacija. Vino vidimo kao znak koji promovira Hrvatsku pa ćemo uz kvalitetu vina, poraditi i na tome da naš vinograd na prekrasnom položaju Babe u okolici Trogira postane mini turistička destinacija, okupljalište ljudi i znanja, a posjet vinogradu u kojem se vina proizvode ekološki – obavezni „lik“ pri posjetu Dalmaciji.“ – rekao je okupljenima direktor Kairosa Ljubo Jelavić.Osim vina, predstavljen je i varenik OPG-a Irena Sirotković, bezalkoholni napitak napravljen redukcijom plavca malog, naravno - s položaja Babe. Povijest varenika seže u antička vremena a pripremali su ga u starom Egiptu, Grčkoj, Rimu, Perziji. Spominje ga i Nostardamus u svojoj knjizi o marmeladama (Livre de confiture,1555). Rimski vojnici su ga miješali s vodom da bi bili snažniji za duge marševe, a na Braču se pripremao još 1885. godine za potrebe vrhunskih bečkih kuhinja, i dodavao u zavajun (tučeno jaje). Pripisuju mu afrodizijačka svojstva te su ga pili mladenci prije prve bračne noći, a u ruralnim krajevima je bio i ostao najpoznatiji kao – univerzalni lijek.

Čoko-tartuf s tostiranim bademima je došao kao melem na dušu, zahvalili smo se na organizaciji udruzi Women on Wine, pozdravili s vlasnicima Bornsteina i zaključili kako je život previše vrijedan da ne bismo češće uživali u ovako finim vinima koje uskoro dobivaju i potvrdu o ekološkom uzgoju! Živjeli uz Kairos!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju