Ono što će vas najviše iznenaditi slovenskoj prijestolnici je koliko toga jedan tako mali grad može ponuditi. Pregršt kulture, atrakcija, aktivnosti i dobre stare zabave na kojoj joj mogu zavidjeti i duplo veći gradovi na svijetu.



Kao do Ljubljane?

Prilično jednostavno. Samo pratite znakove na cesti. Od Zagreba prema Ljubljani vodi autocesta cijelim putem. Krenite prema graničnom prijelazu Bregana i za par sati vožnje već ste tamo. Oni s juga najbrže će doći ako u Sloveniju uđu preko Rijeke i graničnog prijelaza Rupa ili Pasjak. Za vinjetu ćete trebati izdvojiti 15 eura i ona vrijedi 7 dana.

Gdje odsjesti?

Smještaj u Ljubljani poprilično je raznolik. Tako ćete naići na hotele koji sobu za dvije osobe po noćenju naplaćuju i 300, ali i na one koji su 30 eura. Sve ovisi o tome kakvu vrstu smještaja tražite. Kako je Ljubljana visoko na popisu mnogih backpackera, ne treba čuditi da je prepuna hostela koji isto tako krevete nude po cijeni već od 20 eura za noć.

Itinerar

Petak popodne

S obzirom na to da je Ljubljana poprilično blizu, ne bi bilo loše na put krenuti već u petak nakon posla. Par sati vožnje i tamo ste. Svoj posjet započnite u Nebotičniku u Stefanovoj 1. U zgradi iz 1933. na zadnjem katu je kafić s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na grad.

Prvu večer provedite u restoranu koji je poznat po dobroj hrani i vrhunskim slovenskim vinima. Špajza se nalazi na Gornjem trgu 28 i savršeno je mjesto za upoznavanje s posebnostima slovenske gastronomije, ali i nadaleko poznatim vinima. Ako ćete biti u Ljubljani za toplijeg vremena, svakako tražite da vam daju stol u vrtu.



Subota

Jutro započnite laganom šetnjom od Prešernovog prema Krekovom trgu te se ondje uspinjačom popnite do Starog grada. Potrošite nekoliko sati lutajući zdanjem koje bdije nad Ljubljanom i istražite neku od izložbi. Ulaz u dvorac se ne naplaćuje.

Nakon što se kulturno uzdignuli spustite se natrag u grad i sa Zmajskog mosta uživajte u pogledu na Ljubljanicu. Odmah do nalazi se Središnja tržnica gdje ćete se moći opskrbiti s domaćim pekmezima i medom. Malo južnije, u Dolnicarjevoj ulici, katedrala je sv. Nikole.

> Kako besplatno uživati u slovenskoj prijestolnici

Nakon tolike šetnje sigurno ste već ogladnili. Brzi ručak možda bi najbolje trebalo pojesti u Klobasarni na trgu Ćirila i Metoda, odmah nasuprot katedrale. Ovdje ćete imati priliku probati ono što mnogi smatraju najboljim primjerom slovenske kuhinje: kranjsku kobasicu.

Nakon uživanja u kobasicama, preko Tromostovja laganom šetnjom doći ćete do Prešernovog trga. Nedaleko njega, u Gosposkoj ulici 15, Gradski je muzej, nasuprot Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Cijena ulaza je 4 eura po osobi, a otvoren je od utorka do nedjelje.

Nakon upoznavanja s bogatom poviješću grada red je da se malo odmorite i opustite. Najbolje bi bilo da krenete prema Kongresnom trgu. Južna strana trga rezervirana je za Ljubljansko sveučilište, a na sjeveru je Kavarna Zvezda u kojoj ćete moći uživati u nekim od najboljih kolača u Ljubljani.

Dan završite večerom u Prekmurskoj gostilni. Probajte goveđi gulaš po kojem je gostilna nadaleko poznata, a večeru završite prekmurskom gibanicom kao desertom. Cijena večere kreće se oko 20 eura po osobi.

Subota u Ljubljani dan je za izlaske, a najbolja mjesta su kafići i klubovi u Masarykovoj ulici. Ovdje ćete sresti mnoštvo turista iz svih dijelova svijeta i uživati u najboljim slovenskim pivima.

Nedjelja



Ljubljana je pravi mali raj za bicikliste. Diljem cijelog grada proteže se mreža biciklističkih staza koje će vas brzo dovesti s jedne strane grada na drugu. U Informativnom centru slovenske Turističke zveze možete iznajmiti bicikl po cijeni od 8 eura dnevno. Ured je na Krekovom trgu 10.

Odavde možete pedalirati do parka Tivoli, ljubljanskog igrališta za velike i male. Tivoli je ispresijecan stazama za vožnju i šetnju, ali i atrakcijama kao što su Ljubljanski ZOO, a ulaz ćete platiti 8 eura po osobi.

Neki će od ovoga okrenuti glavu, ali u parku, na istočnom rubu, kiosk je Hot Horse, u kojem poslužuju najbolje burgere od konjskog mesa koje ćete ikada probati. Hamburgeri će vas okrijepiti da nastavite vožnju biciklima. Prije nego odlučite otići iz grada, iskoristite nekoliko sati kako biste uživali u šetnji kraj rijeke. Svakako posjetite trgovinu Ika, na trgu Ćirila i Metoda 13, u kojoj ćete moći kupiti neke od najboljih poklona i suvenira u gradu.

Savjeti

Kupite Ljubljana Tourist Card kojom dobivate besplatan ulaz u 15 gradskih atrakcija i neograničenu vožnju gradskim javnim prijevozom. Cijena kartice kreće se od 23 do 35 eura za 24/48/72 sata.
Ako ne kupite Ljubljana card, svakako razmislite o investiranju u Urban card, koja će vas koštati 2, a na nju ćete staviti onoliko eura koliko planirate potrošiti za prijevoz gradom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju