Kod pripreme kotlovine ljubitelji se dijele na dva klana – kulinarske čistunce i one koji vole ubaciti i povrća, graha… čega se već nađe. Iako se s veseljem priprema u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, ovo je jelo od mesa, kobasica i povrća u kojem glavnu riječ igra paprika specifično za Samobor, gdje se priprema s poštovanjem.


Za kotlovinu je ključna velika kovana posuda koja nalikuje na veliku tavu, ponekad promjera većeg od metra. U dubljem se dijelu tave namirnice satima krčkaju, a nakon što se dobro propirjaju, krmenadli, vratina i druge slasti stavljaju se na rubni prsten kako bi se dodatno zapekli i ostali topli do posluživanja.

> Mekano meso, a hrskava korica: Kako ispeći savršeno carsko meso?

Za klasičnu varijantu pripremite vratinu i krmenadle, kobasice za pečenje (najbolje domaće ili kranjske), pokoju glavicu luka, gljive koje prema potrebi narežite, vino, ljutu papričicu i mljevenu papriku, rajčice, paprike, sol i papar te mast. Dodaju se i pasirana rajčica te lovorov list.



Majstori kotlovine znaju da je „tajmnig“, odnosno redoslijed dodavanja sastojaka ključan. Najprije na masti popecite meso i kobasice koje će ispustiti više finog mesnog „soka“ narežete li ih na ploške. Ostavljate li ih u komadu možete ih zarezati na nekoliko mjesta. Višak masti možete sačuvati; više od decilitar do dva po kilogramu mesa je previše. Neki kuhari zajedno s mesom peku i ljutu papričicu. Bojite li se da će kotlovina biti previše ljuta, feferon izvadite na polovici kuhanja.

> Vječno pitanje svih pravih roštiljanja: Kako staviti janjca na ražanj?

Meso zatim prebacite na rub posude i ubacite sjeckani luk pa zatim dodajte sol, papar i mljevenu papriku. Kad luk požuti, dodaju se gljive, paprika i rajčice. Vratite meso u posudu, ubacite preostale sastojke (osim vina koje se dodaje pri kraju) i krčkajte dok ne omekša. Desetak minuta prije kraja pripreme meso prebacite na rub da se zapeče.

Kotlovinu tradicionalno priprema i međimurski Pansion Mamica, a njihov recept možete pročitati ovdje.

Sočno meso

Meso za kotlovinu bit će ukusnije i mekše ako ga marinirate. Za marinadu možete pomiješati vino, senf, ulje, sol i papar.

Samo lagano

Vatra za kotlovinu ne smije „divljati“, smisao je kotlovine da se namirnice lagano krčkaju dok ne omekšaju.

Može i piletina

Osim svinjetine u kotlovinu se dodaje i meso kunića, kao i piletina. S povrćem ne treba pretjerivati. Neki kuhari osim rajčice, luka i paprike dodaju i mrkvu.

Točanje…

Ne zaboravite kruh za umakanje. Tijekom pripreme kušajte umak i ovisno o okusu dodajte začina ili vode. Kotlovina ne smije biti rijetka, ali ni previše gusta.

Češnjaka i paprike

Mljevenu papriku i druge začine možete razmutiti u vodi pa postepeno dodavati tijekom kuhanja. Neki majstori kotlovine preporučuju i češnjak koji se dodaje s lukom. Za više okusa, u kotlovinu se dodaje i senf, ajvar... 

Poučak o krumpiru

Dodajete li krumpir u kotlovinu, stavite ga kuhati ranije i dodajte u kotlovinu oko deset minuta prije kraja kuhanja. Krumpir bi trebao biti gotovo posve kuhan kako bi upio sokove iz kotlovine, za nijansu omekšao, ali ne se i raskuhao. Dio umaka možete prethodno izvaditi kako ga krumpir ne bi popio.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju