Pulled pork lako možete pripremiti kod kuće, sporim pečenjem u pećnici na nižoj temperaturi. Najčešće se koristi svinjska lopatica jer ima dovoljno masnoće, a poslužit će vam i potrbušina koju možete držati u suhoj marinadi. Pomiješajte pahuljice chillija, sušenu majčinu dušicu, ružmarin, usitnjeni lovorov list, papar u zrnu i sol pa dobro istrljajte meso.
Odlična je i kombinacija po trećine smeđeg šećera, soli i mljevene paprike ili iskušajte spoj češnjaka u prahu, gorušice, kajenskog papara i kumina pa zamotajte preko noći u plastičnoj foliji. Nakon što meso odstoji vrijeme je za pečenje.
Neki kuhari preporučuju da meso položite na rešetku koju stavite u lim za pečenje, ulijete vode na dno i zatim sve umotate u foliju kako bi meso bilo savršeno sočno, a peći ga možete i u mješavini temeljca i začina – nakon što se reducira dodajte mu umak od rajčice, balzamički ocat ili kakav ljuti umak pa pomiješajte sve s natrganim mesom.
Meso se peče dva sata po kilogramu na niskoj temperaturi od oko 140 stupnjeva Celzija, a meso je gotovo kada se može lako rezati pomoću vilice.
Sastojci za suhu marinadu za pulled pork:
- 1 i ½ žličice sjemenki korijandera
- 1 i ½ žličice sjemenki kima
- 1 i ½ žličice crnog papra u zrnu
- 2 i ¼ žličice krupne soli
- 1 i ½ žličice gorušice u prahu
- 1 i ½ žličice čilija u prahu
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1,5 kg svinjske lopatice
- peciva za posluživanje
Umak za pulled pork:
- 1 i ½ šalice kečapa
- ¼ šalice smeđeg šećera
- 2 žlice melase
- 2 češnja češnjaka
- ¼ šalice jabukovače
- 2 žlice Worcestershire umaka
- 2 žličice mljevene slatke ili ljute paprike
- 1 žličica crnog papra
- 1 žličica gorušice u prahu
- 1 prstohvat kajenskog papra
- ljuti umak prema želji
Priprema pulled porka:
- U tavi bez ulja tostirajte korijander, kim i papar u zrnu dok ne zamiriše, 1 do 2 minute. Izmiksajte začine u mlincu ili ih zgnječite u mužaru da dobijete fini prah. Prebacite u zdjelu i pomiješajte sa solju, gorušicom, čilijem i šećerom. Stavite meso u posudu sa začinima i dobro ga istrljajte. Ostavite da se meso odmori sat-dva na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći.
- Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzija pa pecite meso 3 do 4 sata ili dok ne omekša, a unutarnja temperatura mesa na termometru bude 93 stupnja. Pustite da se meso hladi najmanje 30 minuta prije nego što ga usitnite pomoću dvije vilice.
- Pripremite umak za roštilj: češnjak nasjeckajte pa pomiješajte ostale sastojke u loncu. Pirjajte na srednje laganoj vatri 15 do 20 minuta, povremeno miješajući, dok umak ne dobije boju. Po želji začinite ljutim umakom. Dvije trećine umaka dodajte mesu, a ostatak ostavite za posluživanje. Pulled porkom napunite peciva te poslužite uz omiljenu salatu.