Popoečci od tikvica i slanutka bit će gotovi za samo pola sata, pripremaju se lako, a njihov će vas okus oduševiti, pogotovo ako volite falafel.
S dodatkom feta sira, svježeg kopra i limuna, njihov je okus savršeno izbalansiran, izdašni su i zastini, a na vama je hoćete li ih poslužiti kao međuobrok ili snack ili pak kao glavno jelo uz prilog od krumpira, batata, riže ili povrća.
Donosimo i recept za fini umak od jogurta s kojim se savršeno slažu i preporučijemo da odmah napravite dvostruku količinu – ako nešto i ostane, samo ih zamrznite.
Popečci od tikvica i slanutka - sastojci:
- 2 male tikvice, naribane i iscijeđene
- 450 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog i ispranog
- 50 g feta sira, izmrvljenog
- 2 žlice svježeg kopra, sitno nasjeckanog
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žlica naribane korice limuna
- ½ čajne žličice soli
- ½ čajne žličice papra
- 2 mlada luka, sitno nasjeckana
- 2 velika jaja, lagano umućena
- 1 češanj češnjaka, protisnut
- 60 g brašna
Umak od jogurta
- 80 g grčkog jogurta
- 2 žlice majoneze
- 1 žlica soka od limuna
- 1 prstohvat soli
Popečci od tikvica i slanutka - priprema:
- Tikvice naribajte, posolite i zamotajte u papirnati ručnik. Ostavite da odstoje 10 minuta, a zatim iscijedite višak tekućine.
- U zdjeli izgnječite slanutak ga vilicom, umiješajte sušene tikvice, feta sir, kopar, sok i koricu limuna, mladi luk, jaja, češnjak, crni papar, sok i koricu limuna, sol, papar, mladi luk, jaja i češnjak. Postupno dodajte brašno i promiješajte.
- U odvojenoj zdjeli pomiješajte sastojke za umak od jogurta.
- Zagrijte maslinovo ulje na laganoj vatri u velikoj tavi s neprianjajućim dnom. Dodajte 2 žlice smjese u tavu i stražnjom stranom žlice formirajte popečke promjera 5 cm. Ponavljajte dok se tava ne napuni, a zatim pržite dok ne dobiju boju, oko 3 minute sa svake strane.
- Ponovite s preostalim tijestom. Po potrebi dodajte još ulja u tavu između serija.
- Tople popečke poslužite s umakom od jogurta.
Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima