Popoečci od tikvica i slanutka bit će gotovi za samo pola sata, pripremaju se lako, a njihov će vas okus oduševiti, pogotovo ako volite falafel.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kroketi od tikvica ilustracija Iz pećnice Kroketi od tikvica i sira: Recept za savršeni ljetni prilog uz pečeno meso

S dodatkom feta sira, svježeg kopra i limuna, njihov je okus savršeno izbalansiran, izdašni su i zastini, a na vama je hoćete li ih poslužiti kao međuobrok ili snack ili pak kao glavno jelo uz prilog od krumpira, batata, riže ili povrća.

Donosimo i recept za fini umak od jogurta s kojim se savršeno slažu i preporučijemo da odmah napravite dvostruku količinu – ako nešto i ostane, samo ih zamrznite.

Popečci od tikvica i slanutka - sastojci:

  • 2 male tikvice, naribane i iscijeđene
  • 450 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog i ispranog
  • 50 g feta sira, izmrvljenog
  • 2 žlice svježeg kopra, sitno nasjeckanog
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žlica naribane korice limuna
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice papra
  • 2 mlada luka, sitno nasjeckana
  • 2 velika jaja, lagano umućena
  • 1 češanj češnjaka, protisnut
  • 60 g brašna

Umak od jogurta

  • 80 g grčkog jogurta
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 prstohvat soli

Popečci od tikvica i slanutka - priprema:

  1. Tikvice naribajte, posolite i zamotajte u papirnati ručnik. Ostavite da odstoje 10 minuta, a zatim iscijedite višak tekućine.
  2. U zdjeli izgnječite slanutak ga vilicom, umiješajte sušene tikvice, feta sir, kopar, sok i koricu limuna, mladi luk, jaja, češnjak, crni papar, sok i koricu limuna, sol, papar, mladi luk, jaja i češnjak. Postupno dodajte brašno i promiješajte.
  3. U odvojenoj zdjeli pomiješajte sastojke za umak od jogurta.
  4. Zagrijte maslinovo ulje na laganoj vatri u velikoj tavi s neprianjajućim dnom. Dodajte 2 žlice smjese u tavu i stražnjom stranom žlice formirajte popečke promjera 5 cm. Ponavljajte dok se tava ne napuni, a zatim pržite dok ne dobiju boju, oko 3 minute sa svake strane.
  5. Ponovite s preostalim tijestom. Po potrebi dodajte još ulja u tavu između serija.
  6. Tople popečke poslužite s umakom od jogurta.

Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Rizi bizi Varivo od krastavaca Pečeno pile s krumpirom +2 Žganci s mlijekom i bijelom kavom bili su popularan doručak u 80-ima