Smjesu za ovaj slani kolač s tikvicama i parmezanom pripremit ćete za samo 20 minuta i nakon toga je samo trebate izliti u kalup za kruh i prepustiti pećnici. Tikvice se najprije kratko pirjaju na maslacu, a potom se dodaju u tijesto. Gruyère možete zamijeniti feta sirom.
Slani kolač s tikvicama i parmezanom (i finim začinskim biljem) možete jesti za doručak ili večeru ili ga poslužiti uz meso ili glavno jelo s umakom. Nas nije oduševilo samo to koliko je sočan, nego i kakva fantazija može nastati s tako malo posla.
Slani kolač s tikvicama i parmezanom - sastojci:
- 225 g naribanih tikvica
- 30 g maslaca
- 155 g brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 3 jaja
- 85 g naribanog sira Gruyère
- 3 1/2 žlice maslinovog ulja
- 3 1/2 žlice biljnog ulja
- 85 ml mlijeka
- 95 g naribanog parmezana
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 1 žlica svježeg bosiljka, nasjeckanog
- 1 žlica svježe metvice, nasjeckane
Slani kolač s tikvicama i parmezanom - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Namažite kalup za kruh maslacem i lagano ga pobrašnite.
- Naribajte tikvice.
- Otopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte naribane tikvice i pirjajte dok većina vlage ne ispari. Ostavite da se ohladi.
- U jednoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
- U drugoj zdjeli lagano umutite jaja, maslinovo i biljno ulje i mlijeko. Dodajte prstohvat soli i papra.
- Smjesu jaja, ulja i mlijeka dodajte u brašno i miješajte kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Umiješajte naribani Gruyère, parmezan, metvicu, bosiljak i ohlađene tikvice.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite kolač oko 50 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite kolač da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što ga izvadite iz kalupa.
Dugački 18,8 metara: U Vukovaru su napravljeni rezanci "dugi kao Dunav"