Smjesu za ovaj slani kolač s tikvicama i parmezanom pripremit ćete za samo 20 minuta i nakon toga je samo trebate izliti u kalup za kruh i prepustiti pećnici. Tikvice se najprije kratko pirjaju na maslacu, a potom se dodaju u tijesto. Gruyère možete zamijeniti feta sirom.

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije

Slani kolač s tikvicama i parmezanom (i finim začinskim biljem) možete jesti za doručak ili večeru ili ga poslužiti uz meso ili glavno jelo s umakom. Nas nije oduševilo samo to koliko je sočan, nego i kakva fantazija može nastati s tako malo posla.

Slani kolač s tikvicama i parmezanom - sastojci:

  • 225 g naribanih tikvica
  • 30 g maslaca
  • 155 g brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 85 g naribanog sira Gruyère
  • 3 1/2 žlice maslinovog ulja
  • 3 1/2 žlice biljnog ulja
  • 85 ml mlijeka
  • 95 g naribanog parmezana
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • 1 žlica svježeg bosiljka, nasjeckanog
  • 1 žlica svježe metvice, nasjeckane

Slani kolač s tikvicama i parmezanom - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Namažite kalup za kruh maslacem i lagano ga pobrašnite.
  3. Naribajte tikvice.
  4. Otopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte naribane tikvice i pirjajte dok većina vlage ne ispari. Ostavite da se ohladi.
  5. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
  6. U drugoj zdjeli lagano umutite jaja, maslinovo i biljno ulje i mlijeko. Dodajte prstohvat soli i papra.
  7. Smjesu jaja, ulja i mlijeka dodajte u brašno i miješajte kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Umiješajte naribani Gruyère, parmezan, metvicu, bosiljak i ohlađene tikvice.
  8. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite kolač oko 50 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
  9. Ostavite kolač da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što ga izvadite iz kalupa.

Dugački 18,8 metara: U Vukovaru su napravljeni rezanci "dugi kao Dunav" Dunav Fest - 4 Dunav Fest - 3 Dunav Fest - 2 +1 Dunav Fest - 1