Tikvice imaju znatan udio vode, pa ih treba pažljivo pripremiti za termičku obradu. U suprotnom će ispasti gnjecave, mlitave i neukusne.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima

Da biste spriječili taj neželjeni scenarij, važno je odabrati odgovarajući plod. Birajte tikvice čvrstog ploda s glatkom neoštećenom korom. Imajte na umu da manje tikvice imaju intenzivniji okus i manji udio vode te da ih je lakše transformirati u hrskave zalogaje.

Za odgovarajuću teksturu gotovog jela važan je i način na koji režete tikvice. Deblji komadići bolje zadržavaju oblik i treba im više vremena da postanu gnjecavi. Baš zato režite ih na kolutiće debljine oko jednog centimetara.

Posolite tikvice i ostavite ih na čistoj kuhinjskoj krpi 10-ak minuta da "puste vodu". Potom ih dobro posušite papirnatim ručnikom.
Tavu dobro ugrijte prije nego što na nju stavite ulje i tikvice.

Najbolje bi bilo da koristite posuđe od lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika. U tom tipu posuđa neće vam biti potrebno više od jedne do dvije čajne žličice ulja.

Bolje je tikvice ispeći u više tura nego pretrpati tavu i dobiti gnjecavi kaos. Nemojte ih ni prečesto dodirivati - ostavite ih da se zapeku jednu do dvije minute na tavi kako bi dobile lijepu zlatnu boju na površini pa ih onda okrenite.

Za pečenje tikvica na tavi i na visokoj temperaturi neće vam biti potrebno više od tri do pet minuta. Ostale začine i dodatke, poput peršina, timijana, origana, limunove korice i/ili parmezana, dodajte tek na kraju kuhanja kako ne bi zagorjeli.

Nekad patlidžani mogu biti jako gorki i uništiti okus cijelog jela – evo kako to možete spriječiti Neki patlidžani mogu biti jako gorki Gorčinu iz patlidžana možete ukloniti soljenjem Harmonika od patlidžana +2 Salata od patlidžana s mentom i pinjolima