Cheesecake kocke s borovnicama jednostavne su za pripremu, svestrane i savršene za svako godišnje doba i svaku priliku. Imate li pri ruci svježe borovnice, nemojte ih zanemariti, a ako nemate, poslužit će i zamrznute.

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave?

Ovaj osvježavajuć kolač ima čak četiri ukusna sloja - koru od graham keksa, kremu od sira, sloj voća pomiješanog s džemom i na vrhu hrskave mrvice (crumble) s nježnom aromom limuna. Uživajte!

Cheesecake kocke s borovnicama - sastojci:

Za koru

  • ulje, za namastiti lim
  • 170 g graham krekera
  • 1 veliko jaje
  • 70 g maslaca, rastopljenog
  • 2 čajne žličice šećera
  • 1/4 čajne žličice soli

Za nadjev

  • 450 g krem-sira, sobne temperature
  • 1 veliko jaje, sobne temperature
  • 50 g šećera
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 280 g svježih ili smrznutih borovnica
  • 60 g džema il pekmeza od borovnica

Za crumble

  • 90 g glatkog brašna
  • 70 g maslaca, rastopljenog
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 2 čajne žličice sitno naribane limunove korice
  • ¼ čajne žličice soli

Cheesecake kocke s borovnicama - priprema:

    Kora

  1. Postavite rešetku u sredinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Namastite lim za pečenje (dimenzija 23 x 23 cm), a zatim ga obložite papirom za pečenje.
  2. U multipraktikuili blenderu miksajte krekere, 1 bjelanjak (žumanjak sačuvajte za nadjev), maslac, šećer i sol dok se ne formiraju fine mrvice. Utisnite u dno pripremljenog lima za pečenje i ostavite sa strane.
  3. Nadjev

  4. U velikoj zdjeli miksajte krem sir srednjom brzinom dok ne postane pjenast, 1 do 2 minute. Dodajte šećer i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte cijelo jaje i sačuvani žumanjak, jedno po jedno, i miksajte nakon svakog dodavanja. Dodajte ekstrakt vanilije i miksajte dok se sve ne sjedini. Dobivenu smjesu izlijte na korru.
  5. U velikoj zdjeli lagano zgnječite borovnice gnječilicom za krumpir ili vilicom. Umiješajte pekmez. Prelijte preko kreme od sira.
  6. Crumble

  7. U zdjeli miješajte brašno, smeđi šećer, maslac, koricu limuna i sol dok se ne stvore mekane mrvice. Ako je smjesa pretopla ili premokra, stavite je u hladnjak da se stvrdne. Pospite mrvice po džemu.
  8. Pečenje

  9. Pecite oko 30 minuta, dok rubovi kolača ne postanu čvrsti, a sredina i dalje ne ostane mekana.
  10. Ohaldite u kalupu 30 minuta na sobnoj temperaturi pa stavite kolač u hladnjak na najmanje 2 sata.
  11. Narežite i poslužite.

Samo u Hrvatskoj: Pet nogometnih terena sa spektakularnim pogledom Stadion Kantrida, Rijeka Batarija Trogir - 3 Batarija Trogir - 2 +0 Batarija Trogir - 1