Cheesecake kocke s borovnicama jednostavne su za pripremu, svestrane i savršene za svako godišnje doba i svaku priliku. Imate li pri ruci svježe borovnice, nemojte ih zanemariti, a ako nemate, poslužit će i zamrznute.
Ovaj osvježavajuć kolač ima čak četiri ukusna sloja - koru od graham keksa, kremu od sira, sloj voća pomiješanog s džemom i na vrhu hrskave mrvice (crumble) s nježnom aromom limuna. Uživajte!
Cheesecake kocke s borovnicama - sastojci:
Za koru
- ulje, za namastiti lim
- 170 g graham krekera
- 1 veliko jaje
- 70 g maslaca, rastopljenog
- 2 čajne žličice šećera
- 1/4 čajne žličice soli
Za nadjev
- 450 g krem-sira, sobne temperature
- 1 veliko jaje, sobne temperature
- 50 g šećera
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 280 g svježih ili smrznutih borovnica
- 60 g džema il pekmeza od borovnica
Za crumble
- 90 g glatkog brašna
- 70 g maslaca, rastopljenog
- 3 žlice smeđeg šećera
- 2 čajne žličice sitno naribane limunove korice
- ¼ čajne žličice soli
Cheesecake kocke s borovnicama - priprema:
- Postavite rešetku u sredinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Namastite lim za pečenje (dimenzija 23 x 23 cm), a zatim ga obložite papirom za pečenje.
- U multipraktikuili blenderu miksajte krekere, 1 bjelanjak (žumanjak sačuvajte za nadjev), maslac, šećer i sol dok se ne formiraju fine mrvice. Utisnite u dno pripremljenog lima za pečenje i ostavite sa strane.
- U velikoj zdjeli miksajte krem sir srednjom brzinom dok ne postane pjenast, 1 do 2 minute. Dodajte šećer i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte cijelo jaje i sačuvani žumanjak, jedno po jedno, i miksajte nakon svakog dodavanja. Dodajte ekstrakt vanilije i miksajte dok se sve ne sjedini. Dobivenu smjesu izlijte na korru.
- U velikoj zdjeli lagano zgnječite borovnice gnječilicom za krumpir ili vilicom. Umiješajte pekmez. Prelijte preko kreme od sira.
- U zdjeli miješajte brašno, smeđi šećer, maslac, koricu limuna i sol dok se ne stvore mekane mrvice. Ako je smjesa pretopla ili premokra, stavite je u hladnjak da se stvrdne. Pospite mrvice po džemu.
- Pecite oko 30 minuta, dok rubovi kolača ne postanu čvrsti, a sredina i dalje ne ostane mekana.
- Ohaldite u kalupu 30 minuta na sobnoj temperaturi pa stavite kolač u hladnjak na najmanje 2 sata.
- Narežite i poslužite.
Kora
Nadjev
Crumble
Pečenje
Samo u Hrvatskoj: Pet nogometnih terena sa spektakularnim pogledom